Afgrødemarked: Højere udbytter presser hveden lavere

Australske terminspriser indregner stor indenlandsk hvedeproduktion og malaysiske palmeolielagre rammer treårigt lavpunkt

De globale hvedemarkeder begynder for alvor at give efter for høstpresset, med i stigende optimisme om udbytterne. Det betyder at risikopræmierne rasler ud af hveden i takt med, at forsyningsbalancen blandt de store eksportører viser bedring, mens efterspørgslen omvendt halter.

Det skriver Jyske Markets.

Estimaterne for den russiske hvedeproduktion er stabiliseret og fra adskillige nedjusteringer har vi set de første små opjusteringer grundet stigende udbytter.

Men det er ikke kun det russiske marked der presset hvedemarkedet lavere. I sidste uge var der også meldinger om højere canadisk hvede- og durumproduktion. Positivt ser det også ud for det australske hvedemarked, der begynder at slappe af efter flere års tørke, har presset lagrene.

Nyligt nedbør understøtter forventningerne om en stor genopretning af produktionen i forhold til sidste år, med en forventet stigning på 10-12 mio. ton i hvede og byg for kommende høst. Et forhold der i høj grad bliver priset ind i det australske hvedemarked, der oplever en ekstrem stejlt faldende kurve for priser på ny høst.

Mens de australske spotpriser i sidste uge faldt til 235 $/ton, så handler ny høst i form af januar termin 200 dollar/ton. Potentialet for en stor stigning i den australske hvedeproduktion bider sig fast og foreløbigt gode vejrforhold, samt udsigt til yderligere nedbør, rejser spørgsmålet, om produktionen i år kan nå op på
28-30 mio. ton mod USDA’s estimat på 26 mio. ton og 15,2 mio. ton sidste år.

Gentager historien sig skal hvedemarkedet bunde ud omkring ultimo august/primo september, og i så fald har vil den sæsonmæssige bund indtræffe i løbet af de kommende 2-4 uger.

Rapsfrø presset lavere

Høstpres og et generelt negativt vegetabilsk oliemarked pressede fredag rapsfrøene lavere. Overordnet set synes vi stadig der er en fundamental positiv historie i rapsfrøene med en produktion der er under pres, samt stærk kinesisk efterspørgsel og import af vegetabilsk olie.

Selv den canadiske canola har fundet fodfæste og ramt de højeste prisniveauer siden oktober 2018. Den stærke kinesiske efterspørgsel er også en medvirkende faktor til, at de malaysiske palmeolielagre har ramt det laveste niveau i tre år, ifølge data offentliggjort her til morgen.

Lagrene faldt dog ikke helt så meget som ventet, grundet en lidt højere produktion end ventet. Det betød at lagrene landede på 1,70 mio. ton mod estimeret 1,66 mio. ton. Reaktionen i palmeolien er dog begrænset, hvor der fremadrettet fortsat vil være stor fokus på efterspørgslen.

WASDE-rapporten

En af ugens store begivenheder bliver WASDE-rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium, der offentliggøres på onsdag, hvor vi kan se de første spæde opjusteringer for hvedeproduktionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle