Analytiker: Trump klar til at underskrive handelsaftale med Kina

Dollarsvækkelse sender de amerikanske afgrøder højere, mens afgrødemarkedet også er positivt med udsigt til at handelsaftalen mellem USA og Kina kan underskrives i januar.

USA’s præsident Donald Trump offentliggjorde nytårsaftensdag, at han vil underskrive første fase af en handelsaftale med Kina den 15 januar.

Dermed er der endelig udsigt til, at der kan sættes en punktum i de uendeligt lange forhandlinger, der har varet siden foråret 2018. Det skriver Jyske Markets.

Aftalen betyder, at USA sænker tolden på en række kinesiske varer. Ligeledes fjerner Kina tolden på en række amerikanske landbrugsvarer, som blandt andet soja og svinekød, hvilket planmæssigt skal føre til, at Kina årligt skal købe amerikanske landbrugsvarer for op mod 40 mia. dollar.

Det tal har der, som tidligere kommenteret, været en del debat om, og kan meget vel vise sig at være en kende optimistisk.

Aftalen mangler endnu at blive bekræftet fra kinesisk side, men ifølge Trump vil underskriftceremonien finde sted i Det Hvide Hus, mens han efterfølgende vil tage til Beijing og påbegynde anden fase af handelsforhandlingerne.

Udsigt til aftale giver optimisme i afgrødemarkedet

Udsigterne til at første del af en aftale nu kan underskrives, kombineret med en dollarsvækkelse, har skabt lidt optimisme de seneste dage.

Dollaren handler på de svageste niveauer i fem måneder mod euro, og samtidig har en række øvrige store eksportvalutaer styrket sig henover december. Det omfatter både brasilianske real og russiske rubel, hvilket alt andet lige svækker deres konkurrenceevne på eksportmarkederne.

Både den amerikanske hvede og sojabønner handler på vigtige tekniske modstandsniveauer.

Men i fraværet af et sydamerikansk vejrmarked tenderer den sæsonmæssige trend negativ med snarlig ankomst af nye sydamerikanske varer for især majs og sojabønner. Kina bør yde prismæssig støtte med åbningen af sit afgrødemarked, men spørgsmålet er, om det kan opveje udsigterne til en rekordstor brasiliansk høst, lige som også de argentinske forhold har bedre sig med nedbør.

Hertil kommer fejringen af de kinesiske nytår i slutningen af måneden, der også svækker købelysten på den korte bane.

Palmeolien steg i 2019

Palmeolien lukkede årets sidste dag på med prisfald på gevinsttagning, men pilen peger her til morgen allerede opad igen og udligner prisfaldet d. 31. december.

Palmeolien steg i 2019 48 procent, hvor den største del af stigningen indtraf i fjerde kvartal. Palmeolien har historisk handlet med en rabat til sojaolie, men med de seneste kraftige prisstigninger handler de to nu stort set pari.

Sojaolien er fulgt med højere, men ikke i helt samme tempo. Stemningen smitter også af på de europæiske rapsfrø, der henover julen har sat nye toppunkter denne sæson, mens den canadiske rapsvariant, canola, kæmper med at følge trop i fraværet af kinesisk import.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle