Analytiker: Vejrmarked driver amerikanske majs højere

Gode amerikanske sojakonditioner begrænser stigningspotentialet, og så er juli måned et vigtigt tidspunkt i forbindelse med bestøvningen af majs.

Selvom vejrmarkedet i hveden lakker mod enden i takt med at høsten nærmer sig, og vejret dermed får mindre indflydelse på udbytterne, så er det endnu ikke helt overstået for den amerikanske majs, hvor juli måned er et vigtigt tidspunkt i forbindelse med bestøvningen.

Det skriver Jyske Market.

Foreløbig er vejret og temperaturerne til den tørre og varme side, og det fører øgede risiko- og vejrpræmier ind i majsen, ikke mindst understøttet af fondenes fortsatte short-covering.

De ugunstige vejrforhold førte i går til, at USDA nedjusterede den amerikanske majs fra 73 til 71procent i kategorien god/meget god. Nedjustering kommer som konsekvens af, at fremgangen i de nordlige og vestlige majsbælte ikke opvejer nedjusteringerne i det østlige majsbælte. Men mens den amerikanske majs stiger, så er præmierne til den brasilianske majs faldet henover den seneste uge.

Det gør den amerikanske majs til den dyreste oprindelse med levering hen mod slutningen af 2020. Et andet tegn på at den amerikanske majs er ved at toppe ud er, at de kommercielle aktører er i gang med at reducere deres positioner, fordi de i stigende grad udnytter prisstigningerne til afdække ny høst.

Chicago majsen flirter forsat med niveauet omkring 3,50$/bushel der agerer betydeligt modstandsniveau.

Understøtter også soja

Samme vejr som understøtter majsen er også med til at understøtte sojakomplekset, der lige som majsen har oplevet pæne prisstigninger siden sidste uges amerikanske kvartalsrapport fra USDA.

Mens det er sojabønnerne der har ledet komplekse højere, så har sojaskrå fulgt trop og er sendt over 5 procent højere henover den seneste uge til underkanten af 300$/ton, mens også sojabønnerne handler omkring et skarpt hjørne ved 9$/bushel.

Sojakonditionerne blev imidlertid fastholdt uændret i sidste uge med 71 procent i kategorien god/meget god, mens dette tal for et år siden var blot 53 procent. Konditionerne forbliver dog pænt over det langsigtede gennemsnit på 60 procent.

På dette tidspunkt af sæsonen har konditionerne kun været rated højere i 1987 og 2014, så overordnet set er konditionerne ganske fornuftige for sojabønnerne. Positivt for de amerikanske afgrøder i går var også annoncering af nye eksportsalg til Kina omfattende 264.000 ton sojabønner for indeværende sæson og 204.000 ton majs for kommende sæson.

Europæiske hvede

Det europæiske hvedemarked trådte i går vande, og endte dagen mere eller mindre uændret på fraværet af nyheder. Der afventes især nye høstrapporter for udbytterne i både Sortehavet og Europa, der indledningsvist har skuffet.

Russiske SovEcon har benyttet de lavere indledningsvise udbytter til at nedjustere deres forventninger for den russiske hvedeproduktion fra 82,7 til 80,9 mio. ton. Egypten vil senere i dag give et billede af konkurrencesituationen på eksportmarkedet, når de på ny er på jagt efter hvede, og hvor Sortehavsoprindelserne traditionelt bør stå stærkt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle