Arla vil købe mælk af nigerianske bønder - Vil styrke det lokale mejerisalg

Arla bliver den kommercielle partner i et nyt samarbejde, hvor mejeriet skal købe og forarbejde den lokale mælk fra 1000 nigerianske bønder. Det skal samtidig styrke Arlas forretning i landet.

I et nyt offentligt-privat partnerskab i Nigeria forpligter Arla Foods sig til at fortsætte arbejdet med at udvikle en langsigtet bæredygtig mejeribranche og lokal mejerisektor i Nigeria, ved at hjælpe 1.000 små landbrug med at skabe bedre levevilkår.

Arla, der allerede deltager i en række eksisterende udviklingsprojekter inden for den nigerianske mejeribranche, underskrev i denne uge en aftale med delstaten Kaduna og den nigerianske regering.

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

I den nye aftale vil staten og regeringen tilbyde 1.000 nomadiske mælkebønder permanente landbrugsarealer med adgang til vand, mens Arla bliver den kommercielle partner, der køber, indsamler, forarbejder og sælger den lokale mælk.

I Nigeria – hvis befolkningstal forventes at nå op på næsten 400 millioner mennesker i 2050 – er der allerede en stærkt stigende efterspørgsel efter næringsrig mad, som forbrugerne i landet har råd til.

Det nye offentligt-private partnerskab er det første af sin størrelse i Nigeria og en del af Arlas strategi om at imødekomme forbrugerefterspørgslen i Nigeria ved at producere mere mælk i landet i stedet for at importere det meste.

"Som et andelsselskab der tidligere har haft succesfulde samarbejder omkring lokale udviklingsprojekter og en langsigtet forpligtelse over for vores nigerianske forbrugere, kunder og partnere er vi meget glade for dette nye partnerskab, fordi det vil gøre en reel forskel for mange landmænds liv og landbrug", siger Tim Ørting Jørgensen, Executive Vice President og Head of Arla Foods International.

Skal styrke mælkeforretningen 

Den nigerianske mejeribranche leverer i øjeblikket mindre end 10 procent af landets nuværende efterspørgsel efter mejeriprodukter.

De fleste nigerianske mælkeproducenter er små, og mælken indsamles som oftest gennem manuel malkning af køerne i små åbne skåle eller spande. Hvis mælken ikke bliver brugt i landmandens egen husstand, transporteres den normalt ikke længere væk end til det nærmeste lokale marked.

Arla vil bidrage med erfaring fra sin paneuropæiske forsyningskæde og sin andelskultur for at hjælpe landmændene i Nigeria med at få kommerciel succes.

”Vi tror på, at vi ved at tage lokal mælk ind i vores produktportefølje kan få succes på langt sigt i Nigeria. Det vil kun lykkes os at øge de lokale landmænds indkomst, skabe vækst i Nigerias mejerisektor og få opfyldt vores ambitioner i Vestafrika, hvis projektet og dets aktiviteter er kommercielt levedygtige. Projektet er et godt eksempel på, hvordan forretning og udvikling kan gå hånd i hånd og sikre bæredygtige løsninger, der holder på længere sigt,” siger Tim Ørting Jørgensen.

Financieringen er på plads

Delstaten Kaduna og den nigerianske regering forpligter sig til at forbedre de strukturelle betingelser for de nomadiske landmænd.

I stedet for konstant at flytte i en søgen efter græsningsområder og vand vil landmændene få stillet jord til rådighed, hvor de kan slå sig ned og udvide deres landbrug. Det er også en del af det offentliges forpligtelse at sikre infrastrukturen, f.eks. veje, strøm og vand, som er nødvendig for at kunne forarbejde mælken og få den ud på markedet.

Projektet vil primært blive finansieret af lån ydet af Central Bank of Nigeria og garanteret af den lokale delstat. Som kommerciel partner investerer Arla i etableringen af mælkeindsamlingscentre

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle