Avis: Storbrand vil koste mio. for andelsselskaber i oprydning

Rapporter viser, at meget ammoniak er fordampet efter Fredericia-brand. Oprydning kan alligevel blive dyr.

Oprydningen efter den massive brand i DanGødning i Fredericia 3. februar kan løbe op i mange millioner kroner, viser nye rapporter offentliggjort af Fredericia Kommune.

MetroXpress har regnet på rapporternes anslåede udgifter og er kommet frem til en regning på 96,2 mio. kr., hvis myndighederne følger forfatterne, Dansk Miljørådgivning, indstillinger til oprydningen.

Bag rapporterne står de ramte virksomheder fra den enorme brand, der ramte kvælstof og palmeolie-tanke hos virksomhederne DanGødning og Nagro, der er ejet i fællesskab af andelsselskaberne DLG og Danish Agro.

Danish Agro, hvis koncernchef Christian Junker er bestyrelsesformand i DanGødning, giver ikke meget for avisens beregninger.

»Det er estimater, der er lavet for at være grundlag for vores dialog med kommunen. Altså er det ikke ensbetydende med, hvad det vil koste. I rapporterne præsenteres flere mulige modeller, og det er for tidligt at sige, hvad det vil ende med,« fortæller kommunikationsdirektør Søren Møgelvang Nielsen til Landbrugsavisen.dk

Worst case

Nærlæser man rapporterne, har avisen tydeligvis beregnet efter rapportens dyreste scenarie. Beregningerne viser nemlig, at udgifterne for DanGødning anslås til 41,7 mio. kr. plus moms. Dertil lægger forfatterne dog et usikkerhedstillæg på plus-minus 15 procent. Samme gælder for Nagro, hvor der beregnes en udgift på 26,3 mio. kr. plus moms og med samme usikkerhed. Dertil kommer oprensning efter tungmetaller, der kan ligge på mellem 8 og 16 mio. kr.

Altså kommer man op på en samlet udgift på mellem 76 og 84 mio. kr. plus moms - og dertil så en usikkerhedsberegningen på plus-minus 15 procent.

Meget er fordampet

I rapporterne beskrives branden og det medfølgende udslip grundigt og her beskrives det også, hvor der i dag kan findes rester af den massive udledning af kvælstof.

I alt røg der 4.800 tons gødning ud af tankene, da en tank væltede og flere blev beskadiget under den voldsomme ulykke.

I en beregning få uger efter anslog professor i havmiljø Stiig Markager, at meget af kvælstoffet var løbet ud over kajkanten til Lillebælt, som anlæggene ligger tæt på. Han anslog, at det ville koste et stort trecifret millionbeløb at rydde op efter forureningen i havet. Dette har DanGødning dog siden bestredet og påpeget, at størstedelen løb mod land og ned i en grøft.

Som dokumentation har man fremlagt billeder og video, der viser, at flere biler hos den nærliggende bilforhandler, der ligger mellem grøften og tankene, blev skubbet op mod 50 meter væk, da tankene kollapsede og gødningen flød ud.

Dette understøtter rapporterne også, idet man mener, at kun 39 procent eller cirka 1.850 tons gødning kan være endt andre steder end i grøften, blandt andet i Lillebælt.

Undersøgelserne fra Dansk Miljørådgivning blev gennemført et halvt år efter ulykken og rapporten slår fast:

»Opsummeret betragtes det derfor som veldokumenteret og sandsynliggjort, at der, efter ulykken, er sket en fordampning af ammoniak i størrelsesordenen 30 %.«

Samtidig anslår rapporten, at tidevandet og den kraftige strøm i Lillebælt medfører, at havmiljøet er påvirket i mindre grad.

Læs begge rapporterne her: http://www.fredericia.dk/OmKommunen/Sider/Nyheder/2016/03/Haendelse-den-3--februar-paa-havnen.aspx

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle