»Så skal vi have rødvin«

En rekordstigning på 70 øre på slagtesvinenoteringen vækker glæde hos svineproducent Kaj Rasmussen.

Svinenoteringen tog torsdag det største hop i 18 år. 70 øre steg noteringen, og dermed ligger den på 10,30 kr.

Det vækker glæde hos svineproducent Kaj Rasmussen.

»Det var sgu da dejligt, så skal vi have rødvin igen!« lyder det fra den overraskede svineproducent. Han driver Ørslevgård i Ørslev nær Ringsted. Han har været svineproducent i 30 år og kan ikke umiddelbart huske en lignende stigning.

»Man kan aldrig blive ked af at få lønforhøjelse. Det er glædeligt, at der er noget afsætning. Det er ærgerligt, at det er på andres bekostning, men sådan er markedet jo«, siger den midtsjællandske landmand med henvisning til svinepesten, der raser i Østeuropa og Asien.

Falder på et tørt sted

Kaj Rasmussen har i vinters udvidet bedriften, og stigningen kunne ikke komme på et bedre tidspunkt for ham.

»Det er perfekt at få det nye i drift på den måde og få lidt af den klatgæld, der følger med byggeriet, af vejen. Samtidig har vi en kassekredit, der hænger fra tørken, så det falder på et tørt sted«, siger han.

Han mener, at det har været bydende nødvendigt at få noteringen op, hvis man har skullet holde slagtesvineproduktionen i Danmark. Samtidig har han ventet på stigningen, da den tyske notering har været stigende på det seneste.

Nyde det, mens tid er

Men træerne vokser ikke ind i himlen, og det ved Kaj Rasmussen godt.

»Verdensmarkedet har mange ubekendte. Trump og Kina gør, hvad der passer dem, og England ved ikke, hvad de vil«, konstaterer han.

Pga. et marked med mange ubekendte er det også med at nyde det, mens man kan. Og ikke mindst få lappet hullerne, mens man kan.

»Vi håber, at noteringen holder over året. Vi er ikke flove over at tage de penge, der er og få noget på kistebunden«, siger han og tilføjer:

»Hvis vi så også kan få en god høst, så er vi ved at være med igen«.

Optimismen kommer tilbage

Finn Udesen, chefkonsulent i Seges, glæder sig også over noteringen.

»Det betyder, at optimismen kommer tilbage i markedet. Det har vi haft brug for efter en lang vinter«, siger chefkonsulenten.

Han hæfter sig ved, at noteringen på 14 dage er stedet med 1,20 kr., og at det er en stigning på over 100 kr./svin.

»Og sammen med udsigt til faldende foderomkostninger, er det virkelig noget, der betyder noget«, siger Finn Udesen. Han mener, at vi fortsat vil se stigninger i noteringen. Dog ikke i samme tempo.

»Produktionen er faldet i Europa, og efterspørgslen stiger bl.a., fordi svinepesten går grassat i Asien. Der er en del, der forventer, at vi over foråret ligger omkring 11 kr.«, siger han og tilføjer, at de kommende tre-fire måneder ser særdeles lyse ud. »Vi er på vej ind i en højkonjunktur for svin«, siger han.

Faktaboks

Kaj Rasmussen:

  • 54 år.
  • Har drevet Ørslevgård ved Ringsted siden 1989.
  • 600 søer.
  • 20.000 smågrise.
  • 20.000 slagtesvin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle