Økologer får flere og flere ældre køer

Andelen af ældre køer stiger støt i de økologiske besætninger. Der er dog stadig en stor spredning mellem besætningerne, konkluderer konsulent.

Økologiske malkekvægsbesætninger får flere og flere ældre køer. På tre år er andelen af tredjekalvskøer og derover øget fra 38 til næsten 42 procent.

Det fortalte seniorkonsulent hos Seges Økologi, Finn Strudsholm, under eftermiddagens indlæg om holdbarhed i kvægbesætningerne.

Tallene er hentet fra et dataudtræk, og Finn Strudsholm bed også mærke i, at der stadig er stor spredning mellem besætningerne.

I gennemsnit opnås tre malkeår pr. ko, og i 10 procent af besætningerne har køerne malket i 4,3 år, før de udsættes.

Forskel på ydelse

Ved en gruppering af besætninger med henholdsvis lang og kort holdbarhed fandt Finn Strudsholm, at køerne yder mere pr. år i besætninger med kort holdbarhed.

»Forskellen er næsten 750 kg EKM, så det ser ud til, at besætninger med lang holdbarhed ikke har drejet gashåndtaget helt i bund«, bemærkede Finn Strudsholm.

Besætninger med lang holdbarhed er en anelse større end besætninger med kort holdbarhed, men ellers er der ikke store forskelle på de to kategorier. Eksempelvis er mælkekvalitet og dødelighed stort set ens.

»Dog er der en tendens til flere tidligt udsatte køer i besætninger med lav holdbarhed«, bemærkede Finn Strudsholm.

Vil man gerne øge holdbarheden i besætningen, skal man ifølge Finn Strudsholm især være opmærksom på management og sundhed og sikre, at der ikke er for mange kvier, som kan presse velfungerende køer ud.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle