50 år som udstiller - og flere kommer

Hverken brand, flytning på tværs af landet eller skift af besætning kan holde Aksel Givskov Andersen fra dyrskuer.

I 1969 udstillede 75-årige Aksel Givskov Andersen for første gang sine dyr på et dyrskue. Dengang var det Dyrskuet i Horsen og Roskilde Dyrskue, mens dyrene var Rød Dansk Malkerace. I år er det Landsskuet og Simmental. Og selv om de mellemliggende år både har budt på flytning fra Sjælland til den fædrene gård ved Juelsminde, en brand i 1996 og omlægning fra »de røde« til Simmental i 2004, har to ting ligget fast: Hvert år har Aksel og hustruen Karin besøgt Roskilde Dyrskue, og hvert år har Aksel udstillet på mindst ét dyrskue. Dermed kan han fejre sit halvtredsindstyvende år som udstiller på Landsskuet i år.

»Med store dyr. Som dreng har jeg udstillet kaniner og duer og sådan noget, men det har jeg slet ikke talt med«, præciserer den sydjyske dyrskueveteran.

Den første triumf

Aksel Givskov husker tydeligt den første dyrskuetriumf. Det var Roskilde i 1971, og Aksel havde købt fire køer hos en garvet Landsskueudstiller på Mors. De tre af køerne tog han med på Roskilde Dyrskue, og blandt 35 samlinger, besætningsgrupper, blev han nummer to.

»De kunne lige stå i ringen fra den ene ende til den anden. Der var 400 og nogen-og-tres røde køer«, husker han.

Siden har landets dyrskuer ændret udformning mange gange, men Aksel Givskov Andersen er stadig at finde på pladserne. Uden dyr i Roskilde, men med dyr i både Horsens og ikke mindst på Landsskuet.

Dyrskue til det sidste

Spørger man Aksel Givskov Andersen, hvor længe han bliver ved med at have dyr, falder svaret prompte fra hustru gennem 53 år, Karin.

»Til han falder om«, siger hun, mens Aksel brummer et dæmpet »ja«. Det er simpelthen endnu utænkeligt, at der ikke skulle være dyr i stalden nær Juelsminde,

ligesom det er utænkeligt ikke at komme på dyrskue, også selv om man ikke skulle have dyr med.

Dog skal der være konkurrence i det, for at han gider komme med dyr.

»Det koster jo en del. Så hvis man ikke har noget ud af det, og jeg ligeså godt kunne se dem i min stald, så er det ikke det værd«.

Men et dyrskue uden dyr holder Aksel Givskov Andersen også meget af. Hvert år er han i Roskilde og skal minimum forbi ’de røde’, som han nostalgisk kalder dem.

»Jeg har kolleger, der ikke har køer mere. Og de gider hverken se køer eller snakke køer. Sådan får jeg det aldrig!«

Og i år skal han da også nå at se de røde køer og besætningskonkurrencen i Herning.

»Hvis ikke man har lyst til at se det, hvad skal man så til dyrskue for?«

Faktaboks

Aksel Givskov Andersen

  • Bor nær Hornsyld med sin hustru gennem 53 år, Karin.
  • Har 46 dyr af racen Simmental.
  • Havde indtil 2004 en besætning med Rød Dansk Malkerace.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle