Arbejder 100 timer om ugen for at købe en farm

21-årig knokler for drømmen om at blive selvstændig landmand.

Michell knokler 100 timer om ugen. Hver uge.

Han er medhjælper på en minkfarm. Tager alt det overarbejde, der er. Og når dagens arbejde på farmen er slut, kører han ud som tømrer.

Altsammen for at spare penge op. Mange penge. For han har en drøm. Og den er dyr.

”Målet er at købe min egen farm. Så hurtigt som muligt,” siger Michell Eriksen.

Han er ved at uddanne sig som landmand med speciale i mink på Asmildkloster Landbrugsskole - og bestod hovedforløb 1 med et 12-tal i mink. Lige nu er han i skolepraktik på en farm med 3.000 tæver hos Kurt Dalby i Engesvang ved Silkeborg.

Som 21-årig har Michell allerede nu en pænt stor opsparing. Og beløbet vokser støt og roligt.

”Jeg elsker at arbejde og nyder at være på en minkfarm. Lange byture og fester til de lyse morgentimer er ikke mig,” siger Michell Eriksen, der har sit eget tømrerfirma ved siden af skolepraktikken.

8.000 kr. om måneden

Takket være tømrerfirmaet og en arbejdsuge på omkring 100 timer lægger han 8.000 kr. til side hver måned. Pengene placerer han i en virksomhedsordning med det klare mål at spare op til udbetalingen på en minkfarm. På den måde vokser opsparingen hvert år med omkring 100.000 kr.

Den ideelle begynderfarm beskriver han som cirka på 2.500 tæver med mulighed for at udvide.

Med en pris pr. tæveplads på mellem 3.000 og 4.000 kr. - alt efter kvaliteten af bygninger, inventar, maskiner, dyr og stuehus, hvor megen jord der hører til, og om der er pelseri - løber prisen hurtigt op på et sted mellem og 7,5 og 10 mio. kr. Dertil kommer en driftskapital på godt 1.000 kr. pr tæve - i alt 2,5 mio. kr. - hvor halvdelen kan finansieres af forskud fra Kopenhagen Fur.

”For en gennemsnitsfarm regner jeg med, at udgiften til selve farmen og driftskapitalen løber op i omkring 10 mio. kr.,” siger Michell Eriksen.

Skal selv skaffe to til tre mio. kr.

Da banken og realkreditinstituttet typisk kræver, at køberen af en minkfarm selv skaffer mellem 20 og 30 procent af købsprisen, skal Michell selv finde mellem to og tre mio. kr. for at få foden under egen farm.

”For mig er det et kæmpestort beløb. Selvom jeg fortsætter med at klø på med at arbejde, vil det tage mange år, før jeg kommer i nærheden af så stor en opsparing,” siger Michell Eriksen.

En mindre farm kan også gøre det, erkender han. I den situation kan han desuden selv svinge hammer og sav og bygge nye haller. Den lille farm har dog nogle store ulemper.

”Med en farm på 2.500 tæver har jeg råd til at ansætte en medhjælper. Må jeg nøjes med 2.000 tæver, er der ikke økonomi til en medhjælper på fuld tid. Så vil jeg være mere sårbar ift. sygdom,” siger han.

Udskudt skat for en halv mio. kr.

Tanken om at indgå i et generationsskifte er bestemt også en mulighed for Michell. Det vil skære toppen af kravet til, hvor mange penge han selv skal stille med, mod at han overtager sælgers skattegæld.

Typisk er der på en minkfarm udskudt skat for i størrelsesordenen 400 til 500 kr. pr. tæve. Med 2.500 tæver bliver det til mellem 1 og 1,25 mio. kr. Desuden kan handlen lettes med et sælgerpantebrev og en aftale om en ’earn-out’, hvor en del af prisen bestemmes af udviklingen i prisen på minkskind.

”Både succession, sælgerpantebrev og earn-out kan hjælpe gevaldigt med til finansieringen. Skal jeg selv spare yderligere omkring to mio. kr. op, har det desværre meget lange udsigter,” siger Michell Eriksen.

”Men jeg er optimist. Det skal nok lykkes at købe en farm. I første omgang koncentrerer jeg mig om min uddannelse og at spare op. Og så håber jeg meget, at jeg får kontakt til en minkavler, der vil indgå i et generationsskifte,” siger Michell Eriksen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle