Arlas klimaplan: Mindre spild, bedre avl

Arla følger i hælene på Danish Crown med mål om klimaneutral mælk i 2050. Endnu mangler der planer for, hvad der præcist skal gøres.

I 2050 skal forbrugerne kunne drikke et glas Arla-mælk uden at spekulere på, om mælkens vej til glasset har gjort skade på klimaet.

Tidligere på ugen erklærede mejeriselskabet, at den vil være klimaneutral i 2050, og allerede i 2030 skal udledningen være reduceret med 30 pct. i forhold til det nuværende niveau.

For de konkret tænkende mælkeproducenter er det dog svært at vide, hvad de præcist skal gøre anderledes for at komme i mål med deres del af opgaven.

Faktum, at hovedparten af opgaven ligger hos andelshaverne. Ifølge mejeriets tal er 85 procent af CO2-udledningen i dag på bedrifterne, mens mejeriet kun tegner sig for 15 pct.

Altså er tiltag om mælkebiler på biogas, CO2-neutrale kartoner eller andre mejeritiltag langt fra nok til at nå målene, hverken på kort eller lang sigt.

Når det gælder mælkeproducenternes indsats, er der indtil videre peget på:

- Mindsk spild i alle dele af produktionen.

- Bedre avl

- Tag lavbundsjorde ud af produktion.

- Når der investeres, så tænk klimavenlighed med.

»Man skal huske, at mange tiltag også gavner andelshavernes bundlinie, når de optimerer fodring, staldforhold og markdrift«, lød det fra formand Jan Toft Nørgaard.

Han peger også på, at tiltagene vil variere fra bedrift til bedrift.

De 10.300 andelshavere skal bruge værktøjet Arlagården Plus til at dokumentere de enkelte bedrifters indsats for klimaet.

Arla barsler allerede nu med tanker om tillæg og fradrag på afregningen for at tilskynde andelshaverne til at følge den klimavenlige retning.

Senere på året lanceres end klimarigtig mælk under Arla24 brandet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle