Bank celletallet ned på tre måneder

Nyt turnaround-tilbud lover en reduktion af celletallet til 150.000 på tre måneder.

De fleste vil nok knibe sig selv i armen - kan det virkelig passe, at et intensivt arbejde i løbet af tre måneder kan banke celletallet ned på 150.000?

Specialkonsulent hos Team Råvarekvalitet hos VFL, Kvæg, Per Justesen, er ikke i tvivl.

»Det er muligt at sænke celletallet markant på en tre måneders periode, men det kræver at man som rådgiver er motiveret for opgaven og at landmandens øvrige rådgivere arbejder i samme retning,« siger han.

Landmandens skal ønske det

En motiveret landmand er en grundbetingelse for, at målet kan nås, mener Per Justesen.

»Der er mange fordele ved et lavt celletal. Højere ydelse. Færre udgifter til behandlinger og framalket mælk. Malkning er lettere og hurtigere. Alt sammen med til en højere indtjening. Det er motiverende. Det er også det vi har vi set og hørt hos de kvalitetsmestre, som vi har kåret på Kvægkongressen,« siger Per Justesen.

Forpligtende besøg

Det grundlæggende bag celletals-Turnaorund’en er, at landmanden får besøg af en kvalitetsrådgiver seks gange i løbet af de tre måneder.

Det første besøg er introduktionsbesøget, hvor forventningerne afstemmes.

»Landmanden skal forpligte sig til at få opfølgende besøg og til at udføre de tiltag, som findes nødvendige,« fortæller Per Justesen.

Landmandens dyrlæge og fodringsrådgiver skal inddrages i besætningen, da årsagen til et højt celletal ikke altid ligger i forkert malkning og dårligt malkeudstyr.

»Det kan være et spørgsmål om at sikre renere køer, justere fodringen eller at sektionere køerne op, så smitte ikke spredes. Den slags tiltag skal cleares med landmanden, fodringsrådgiver og dyrlæge, hvis de skal føres ud i livet,« siger Per Justesen.

Alle processer skal i fokus

Turnaorund’en endevender alle procedurer på bedriften.

På introduktionsbesøget gennemgås hele bedriften herunder også malkeudstyret og malkeproceduren

»Afhængig af mastitis-typen er smittebegrænsning oftest et indsatsområde som kan have stor effekt, selvom det drejer sig om noget så lavteknologisk som rene hvilearealer, gangarealer, rene køer til malkning, holdopdeling og god malkehygiejne,« siger Per Justesen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle