Biogas ny kunde for halmleverandører

Af Thomas Holst, chefkonsulent, EU & Frø, Landbrug & Fødevarer

I de seneste år er anvendelse af halm til biogas steget kraftigt. I opgørelsesåret 15/16 var forbruget af halm til biogas i den årlige opgørelse til Energistyrelsen på 13.583 ton. Dette forbrug er ved seneste opgørelse fra 18/19 steget til 66.178 ton,. Så det er tydeligt at se en kraftigt stigende efterspørgsel på halm fra biogasanlæg. I Danske Halmleverandører er vi meget glade for denne udvikling og arbejder på at sikre øget efterspørgsel. Det gør vi ved at deltage aktivt i projekter med f.eks. biogasanlæg, hvor forskellige forbehandlinger og håndteringer af halmen testes. For halm er ikke umiddelbart nemt at lave til gas.

Markedet for halm til biogas er fortsat meget ungt, så ikke mange har erfaring med kontrakter på halmlevering til et biogasanlæg. I Danske Halmleverandører har vi set forslag til kontrakter, der er meget ensidige. Vi mener, der i kontrakter skal være punkter med om klimaforhold, certificering (bæredygtighed), og hvorvidt der skal modtages noget retur til marken. Dette ud over de normale forhold om fugtregulering, prisregulering og indeksering.

Dette får os som forening til at minde alle landmænd om grundigt at læse de kontrakter igennem, som man tilbydes – også på dette felt. Aktuelt tror vi ikke, at biogasanlæggene vil snyde nogen, men det er nyt at handle halm for dem, og derfor er kontrakterne i enkelte tilfælde ensidige. Halmleverandører, som tilbydes kontrakt med et biogasanlæg, bør i denne opstartsfase benytte muligheden for at søge hjælp fra medlemsforeninger som Danske Halmleverandører, Landbrugets Biomasseleverandører eller den lokale rådgivningstjeneste.

Vi skal undgå de dårlige kontrakter nu, for Danske Halmleverandører forventer et fortsat kraftigt stigende forbrug af halm til biogas i de kommende år.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle