Bruger svineproducenterne for meget anitibiotika?

Vi spørger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Jeg mener generelt, at forbruget skal være som det er aftalt mellem svineproducenterne og dyrlægen. Men jeg er selvfølgelig ked af, at det har fået en pil op i 2013, og det er klart noget, vi som erhverv må påtage os et ansvar for og sørge for, at få knækket kurven igen. Jeg glæder mig til gengæld over, at forbruget i første halvdel af 2014 er faldet med cirka en procent, hvis man sammenligner det med samme periode i 2013.


Det har jeg ikke nogen enkel forklaring på, men det vi også skal forholde os til, er det samlede forbrug, og om vi kan reducere det med forskellige tiltag. Jeg mener, at det er noget, vi skal drøfte intenst med dyrlægen, som har den faglige vurdering. Jeg mener dog stadig, at det er landmandens ansvar at styre forbruget, så han ikke bruger mere end nødvendigt. Men det må aldrig blive sådan, at man ikke bruger det, der er nødvendigt.


Det øgede antibiotikaforbrug sidste år kan være en medvirkende årsag til resistens-problematikken, hvilket er kernen i problemet, men det kommer ikke af, at du øger dit antibiotikaforbrug i en kort periode. Det er over lang tids forbrug, at problemet opstår.



Jeg vil indkalde til et møde med dyrlægerne og få en drøftelse med dem om, hvordan det står til derude, og hvordan vi kan hæve sundheden i besætningen, så vi ikke har brug for så meget medicin i produktionen. Der kan gøres flere ting i forhold til f.eks. hygiejne og foder, men det drøfter vi hen over efteråret.



Det vil jeg først drøfte med min bestyrelse, og så kommer vi med en melding senere. Når vi sammenligner os med vores nabolande og andre lande med større svineproduktioner, ligger Danmark i superligaen. Men vi er også nødt til at tage et ansvar med at sænke forbruget, for det har vi pligt til, og det påtager erhvervet sig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle