Dødelighed på én procent

Erik Hansen, Tuse Næs ved Holbæk, blev på årsmødet i sidste uge hædret med titlen Årets slagtesvineproducent.

Dødelighed på én procent, et foderforbrug på 2,6 FEsv pr. kg tilvækst og en daglig tilvækst på 975 gram. Den samlede produktion er på 7.000 slagtesvin årligt, som indkøbes ved 30 kg fra en besætning i nabolaget.

Erik Hansen lægger vægt på at bruge den nødvendige tid i stalden til opsyn.

"Tidligere havde vi søer, og fra den gang er jeg vant til at bruge megen tid i stalden," siger han og afslører, at han bruger omkring tre timer dagligt til pasningen.

Faste rutiner

Han lægger vægt på, at smågrisene indsættes i rengjorte, udtørrede og varme stalde. Når grisene er leveret, bruges de næste to til tre dage på iblødsætning og vask med sæbe og efterfølgende desinfektion. Herefter går der mellem tre og fem dage med udtørring. Om vinteren hjælper en oliebrænder til med udtørringen.

Ud over rengøringen lægger Erik Hansen vægt på, at fodersystemet er rent, så grisene ikke skal æde gammelt foder. Derfor skiller han fodringsanlæggets hjørnehjul og renser dem for gammelt foder.

"Jeg finder af og til nogle grønne klumper af dårligt foder, som jeg er glad for, grisene ikke skal æde," fortalte han.

Erik Hansen og hans hustru, Susanne, er tydeligvis stolte over at modtage prisen og den hæder der følger med.

"Det bekræfter os i, at det vi gør er rigtigt. Og at få prisen som den bedste i landet kan man af gode grunde være stolt af," siger landmandsparret fra Holbæk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle