Danmark er planteværnets duksedreng

I dag er samtalen om plantebeskyttelsesmidler sjældent særligt opmuntrende. Siden firserne har snakken, når det kom til plantebeskyttelsesmidler, været negativ oftere end positiv.

Særligt i Danmark, hvor vi også bruger grundvandet som drikkevand, er vi begrænsede. Vores regler er markant mere vidtrækkende, end EUs regler er, og vi har f.eks. strengere krav til udvaskning af pesticider, beskyttelseszoner, sprøjtecertifikat, udstyr og grænseværdier, og så har danske landmænd adgang til cirka 100 færre aktivstoffer end vores naboer i Tyskland.

Det har forringet vores konkurrenceevne.

Indsatsen i Danmark kan ses, dog med en forsinkelse. Ifølge GEUS’ årlige grundvandsovervågning er vores grundvand blevet renere år for år, og langt størstedelen af de få spor, man finder i drikkevandet, stammer fra midler, som nu er blevet gjort ulovlige eller fået en meget restriktiv godkendelse. Finder man spor, er det endnu sjældnere, at de er over den ekstremt lave grænseværdi på 0,1 mikrogram pr. liter.

Pesticidafgiften

I 2013 kom pesticidafgiften i sin nuværende form dog til. Den bidrager årligt med cirka 650 mio. kr. til statskassen, som kommer direkte fra landmandens lommer. Disse penge skal betales, længe før landmanden ved, om han får under- eller overskud den sæson. Det er derfor ikke en skat, men en bunden udgift, vi har at gøre med.

Målet med afgiften har været at sikre, at landbruget bruger så få planteværnsmidler som muligt. Som så mange andre afgifter blev den lavet med argumentet om, at meromkostningen er adfærdsregulerende.

For smalt udvalg

I virkeligheden har pesticidafgiften ikke den store effekt på, hvor meget plantebeskyttelse, der bliver brugt. Mange års udvikling betyder, at anvendelsen er så lille som mulig. De sprøjteopgaver, som er tilbage, er afgørende for produktionen.

Afgiften fungerer bedst, hvis landmanden kan skifte til andre midler. Det er desværre ikke tilfældet, siden udvalget er smalt til de fleste sprøjteopgaver. Derudover betyder afgiften, at få midler bliver markedsført i Danmark - og et smallere udvalg betyder øget resistens.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle