DLF: Fuld tilfredshed og penge tilbage

Rekordomsætning i frøkoncernen skabte god stemning på årets generalforsamling.

Så har man set det med. En sal fyldt med danske landmænd, der rejser sig og klapper ad ledelsen og de ansatte i deres andelsselskab. Og er det svært at tro på, så kig på billedet her på siden. Her er de omkring 150 delegerede til DLF AmbAs generalforsamling i samlet trop brudt ud i stående applaus på generalforsamlingen på Hotel Nyborg Strand forleden.

Årsagen til, at frøavlerne har svært ved at få armene ned, skal findes i regnskabet, hvor der da også er meget at glæde sig over som andelshaver. Først og fremmest at tallene er de suverænt bedste i koncer-nens historie. Adm. direktør Truels Damsgaard kunne præsentere det stærkeste regnskabsresultat no-gensinde med en omsætning på lige godt 7,5 mia. kr. og et driftsresultat før skat og renter, EBIT, på 557 mio. kr. for regnskabsåret 2020/21.

Resultatet efter skat endte på 373 mio. kr. på bundlinjen i forhold 243,7 mio. kr., året før.

Solid efterbetaling

Og dernæst det, der fører frem til scenen med den taktfaste klappen i Nyborg. Bestyrelsen for DLF indstillede til, at 73 mio. kroner skulle overføres til avlerne.

Et altid velkomment bidrag til en i forvejen rekordstor udbetaling for året på 15.000 kr. pr. hektar.

Forslaget blev vedtaget uden indvendinger fra de delegerede.

Hvis man leder efter forklaringerne på de gode regnskabstal, skal man kigge flere steder. DLF har købt klogt ind, bl.a. PGG Wrightson Seeds i New Zealand, der betegnes som et perfekt match i et klima, der minder om det danske. Bare på den sydlige halvkugle med de fordele, det indebærer for frøproduktion. Og ikke mindst newzealændernes gode relationer og handelsforbindelser til supermagten Kina.

Og så har nedlukningen på grund af corona på nogle områder vist sig at være en fordel for frøproducenterne. Det kan man bl.a. se i omsætningstallene fra det amerikanske datterselskab DLF Pickseed USA, der har øget detailsalget af især plænegræs fra 10 mio. ton til over 17 mio. ton i løbet af de sidste to år.

Forklaringen er ifølge Truels Damgaard den simple, at coronaen har fået folk til at holde sig hjemme. I stedet for at rejse ud har man spillet mere golf og nok mindst lige så vigtigt haft masser af tid til at passe og reparere på sin græsplæne med omlægninger og eftersåninger.

Ingen nåde for krænkere

I lyset af det katastrofale forløb i metoo-sagen i grisevirksomheden Danbred og L&Fs uskønne trav er det ikke overraskende, at et af spørgsmålene fra salen var, hvordan DLF har tænkt sig at håndtere - når og hvis - en sag om krænkelser skulle dukke op i virksomheden. Til det sagde formanden for DLF, Christian Høegh-Andersen, der også sidder i L&Fs virksomhedsledelse, at der er absolut ingen tolerance for krænkelser i DLF:

»Jeg vil aldrig tolerere den slags. Jeg har selv børn, der skal ud at have job, og jeg vil aldrig finde mig i, hvis de var ude for noget af det, der skete i Danbred«.

I DLF har man indført nul-tolerance over for krænkelser og en whistleblower-ordning, der skal sikre at anmeldelser bliver håndteret af en neutral tredjepart - og altså ikke som i Danbred, hvor de krænkede ansatte måtte tale for døve øren.

Faktaboks

Bestyrelsen: Ny næstformand

  • Martin Mogensen blev på et konstituerende bestyrelsesmøde efter DLF AmbAs generalforsamling 26. oktober valgt som ny næstformand i DLF Amba. Han afløser Søren Wibholm Just.
  • I bestyrelsen er følgende landmænd: Christian Høegh-Andersen (formand), Martin Mogensen (næstformand), Flemming Rod Madsen, Hans Boesen, Peter Bagge Hansen, Jens Ellegaard, Lars Erik Garder plus tre medarbejdervalgte og to eksterne medlemmer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle