EU's landbrugskommissær vil justere grønne krav til landmænd

EU-kommissær Ciolos: »Vi skal ikke straffe landmænd, der allerede har gjort meget for miljøet.«

Måske kan danske landmænd blive fritaget for de tre grønne krav, som EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos, har foreslået at indføre fra 2014 som betingelse for at udbetale 30 pct. af landbrugsstøtten.

I alt fald er den rumænske kommissær nu åben for at justere sit forslag, så lande kan få godskrevet den miljøindsats, de allerede har sat i værk - i stedet for alle over én kam at skulle udtage syv pct. af arealet til miljø og natur, dyrke mindst tre afgrøder og opretholde de permanente græsarealer.

Forslaget bliver godt modtaget af EU's landbrugsministre.

»Jeg er parat til at indføre et system, der betyder, at vi ikke straffer 'champions' (mestre, red.) i lande og regioner, der i forvejen gør meget for miljøet. De fremskridt, der er gjort, skal tages i betragtning - vi skal ikke starte fra et nulpunkt,« sagde landbrugskommissær Ciolos ved det uformelle landbrugsminsterrådsmøde i denne uge.

Han understregede, at landene skal kunne dokumentere, at effekten af deres miljøprogram svarer mindst til de tre grundlæggende krav gennem en certificering af et uafhængigt organ.

L&F: Vi har programmet

I Landbrug & Fødevarer glæder det viceformand Henrik Frandsen, at Ciolos lægger op til større fleksibilitet.»Vi er tilfredse med, at der tegner sig en mere fleksibel løsning. Det duer ikke at lægge præcis samme krav ned over alle lande. Landbrug & Fødevarer har allerede nogle idéer til, hvordan man kan sammensætte sådan et dansk miljøprogram: Vi har vores nedsatte kvælstofnormer, vore gødningsregnskaber og vore efterafgrøder. Det er tre grønne ting, som man ikke har andre steder i Europa, så det er mit forslag til et dansk miljøprogram,« siger Henrik Frandsen.

Randzoner tæller med

Fødevareminister Mette Gjerskov har sammen med de øvrige landbrugsministre i EU været med til at skubbe EU-kommissionen i retning af større fleksibilitet i de grønne krav.

Hun vil dog ikke garantere, at de danske efterafgrøder, kvælstofnormer og gødningsregnskaber vil kunne tælle som dansk miljøprogram.

»Det er endnu usikkert, hvordan det her kan tolkes. Vi har ikke i dag et fikst og færdigt program, vi kan bruge, men vil skulle udfærdige et som skal godkendes,« siger den danske fødevareminister.

Mette Gjerskov vurderer til gengæld, at de danske randzoner umiddelbart vil tælle med i de syv pct. 'miljøfokusarealer', som EU-kommissionen vil forlange af alle landmænd fra 2014.

»Men de skal være en del af noget mere.«

»Det er udmærket, randzonerne tæller med som miljøfokusarealer, men det havde jeg også forventet,« siger Henrik Frandsen.

Gjerskov-forslag 'dødt'

Landbrugskommissær Ciolos understregede ved det uformelle landbrugsministerrådsmøde, at EU-kommissionen står meget fast på, at det er den direkte støtte i landbrugspolitikkens søjle 1, der skal gøres mere grøn.

»Dermed er Mette Gjerskovs forslag om at overføre 10 pct. af støtten til søjle 2 forhåbentlig helt dødt,« siger Henrik Frandsen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle