Ewers har svært ved at få penge ud at rulle

I over et år har grovvare-brødrene Hans Otto og Claus Ewers ledt efter landmænd med gode projekter at investere penge i. Det har vist sig at være sværere end ventet.

Det har vist sig at være sværere end ventet for grovvarebrødrene Hans Otto og Claus Ewers at investere penge i landbruget.

I over et år har de to nu jagtet projekter med udvidelser og opgradering af især animalsk produktion, som de kunne investere kapital i.

Alligevel er ingen projekter og landmænd endnu gået hele vejen gennem nøglehullet og til udbetaling af en konkret investering.

»Vi er ikke nået længere end for et år siden. Projekterne er ikke lykkedes endnu«, forklarer Hans Otto Ewers.

»Vi har kigget seriøst på en 7-8 projekter, hvor vi er kommet så langt som at holde møder med konsulenter og den unge landmand«, forklarer han.

Årsagerne til, at det så alligevel ikke er endt med en konkret aftale, er flere.

»I nogle projekter har vi vurderet, at den unges kapital ikke har været nok til at løfte investeringen. Andre gange har banken sagt nej, så vi har skullet komme med for mange penge til at få det op at stå«, forklarer Hans Otto Ewers.

Kapitalstærke brødre

Hans Otto Ewers og Claus Ewers står bag Brdr. Ewers, der er en af Danmarks største privatejede grovvarevirksomheder. Derudover driver de begge selv landbrug, og desuden har de en del investeringer i animalsk produktion i udlandet, herunder en aktiepost i den omtalte svineproduktion Scandinavian Farms i Kina.

Netop det, at de søger animalsk produktion at investere i, adskiller dem fra andre investorer, der ellers primært søger den mere risiko-frie jord at sætte penge i.

Hans Otto Ewers tror dog stadig på, at det kan lade sig gøre at få pengene ud at arbejde i landbruget.

Konkret arbejder brødrene da også lige nu med et projekt, som de stadig vurderer kan realiseres.

»Vi er stadigvæk på den samme boldgade i dag som i går. Vi ser positivt på landbruget, og det er gode tider lige nu, omend der er meget risiko lige nu«, forklarer han.

»Vi vil ikke bare købe jord. Og vi kigger ikke på 500 søer - det skal være en stor produktion, hvor vi ikke skal investere penge i et stort jordtilliggende. Vi vil gerne udvide besætningen eller på anden vis opskalere. Det kunne også være et generationsskifte, hvor vi løftede en del af opgaven«.

Mange modeller

Præcis hvordan en ’Ewers-model’ skal strikkes sammen og med hvilken rentesats og tidshorisont, ligger der ikke faste linjer for.

»Vi vil gerne forrente vores penge, men det er ikke så afgørende. Vi kigger mere på selve forretningsmodellen og mennesket. Om det kan blive en investering, hvor der kan blive mulighed for en upside. Man skal tro på det for at gå ind i det«, konstaterer Hans Otto Ewers, men tilføjer, at det altafgørende er, at de har tillid til den person, de skal indgå samarbejdet med.

Brødrene går dog efter at få en ejerandel af det, de skyder kapital ind i, netop med det formål at få en del af en forventet værdistigning samt et godt partnerskab.

Faktaboks

Brdr. Ewers 
klar med kapital:

  • Hans Otto og Claus Ewers nævnte første gang i november 2018, at man var klar med kapital.
  • Målet er især at finde landmænd, der gerne vil udvide deres produktion, men har svært ved at rejse den nødvendige finansiering.
  • Selv om der snart er gået halvandet år, er det ikke lykkedes at lave den første investering.
  • Målet er at investere i produktionsudvidelser - ikke køb af jord.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle