Få noget andet ud af din ejendom - gratis

Frugttræer og ramsløg øger både humøret og glæden ved at have skov.

På alle ejendomme er det naturligvis produktionen og økonomien, der er i centrum. Men glem ikke at man kan have glæde af sin ejendom på andre måder. Af ting, som stort set kan gøres gratis, men som øger humøret og glæden, når man færdes rundt i mark og hegn eller skov.

Plant nogle frugttræer

Det er altid opløftende om efteråret at komme forbi et æbletræ i et skel – et træ som står med modne æbler. Eller en kræge, den oprindelige blomme, som er stamfader (eller –moder) til vore dyrkede blommer, og som har en fantastisk smag.

Der kan plantes alt muligt – kun fantasien sætter grænser. En ægte kastanje, som giver spiselige kastanjer, trives fint i vort stadig varmere klima. Råvildtet er også helt vild med de frugter, som man ikke selv får høstet.

Vildtet har i øvrigt mest glæde af de frugttræer, der holder frugten længst hen på efteråret eller vinteren. Blandt andet frøformerede vildæbler og vildpærer. Dem har vi andre imidlertid ikke så stor glæde af.

Det er en god plantetid nu. Det er vigtigt at få fat i træer, som er podet på robuste grundstammer. Spørg i planteskolen. En af dem, der har eksperimenteret meget med disse, er podemester Boi Jensen i Holstebro (planteskolen De Gamle Sorter). Han giver gerne gode råd om, hvad der egner sig bedst på ler eller på sand, i blæst eller i læ.

Ensomt stående frugttræer skal altid hegnes mod vildtet de første par år. Det kan gøres på mange måder. 3 pæle og et par meter vildthegn kan gøre det. Eller endnu enklere måske bare et planterør af plastik.

Ramsløg til pesto

En pesto af ramsløg er sidste mode i de finere køkkener. Det kan købes i dyre domme i specialbutikker, men du kan så let som ingenting lave den selv af ramsløg dyrket i din egen skov.

Ramsløg er en naturlig skovplante. Og den er ikke kun en smuk grøn bunddækkeplante i lyse skove på muldbund – de unge blade er velsmagende i mad og meget rige på C-vitamin, faktisk mere end 10 gange så meget som citroner. Den indeholder også stoffer, der er med til at styrke immunforsvaret. Den bruges i mange lande som grønsag, og den har rigtig mange kvaliteter.

Det eneste du skal gøre er at finde et sted, hvor den gror naturligt, og grave løgene op og sætte dem ud i din skov – helst hvor du har en muldet bund i let skygge under eg eller andre lystræer eller lyse buske. Det kan gøres her i foråret. Den vil passe sig selv og sprede sig hurtigt i de kommende år. Så hurtigt, at nogle vil kalde den inversiv. Herligt!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle