Faldende dollar koster landbruget dyrt

Kursfaldet betyder tab på omkring 400 mio. kr. i år til dato.

Kursen på dollar fortsætter nu for 8. måned i træk med at falde i forhold til euroen og den danske krone. Kursfaldet betyder et fald i landbrugets eksportindtægter på omkring 400 mio. kr. alene i årets første syv måneder i forhold til, hvis dollarkursen havde bevaret det høje niveau hele året og forudsat uændret efterspørgsel.

Siden december 2016 er dollaren faldet 11 procent over for både euro og danske kr. Ved LandbrugsAvisens deadline tirsdag kostede en dollar 6,34 kr., mens prisen var oppe på 7,17 kr. i december.

Ikke så galt

Helt så galt ser det dog ikke ud, hvis værdien af eksporten i år sammenlignes med værdien af eksporten i 2016.

»Sidste år var den gennemsnitlige dollarkurs 6,73 kr. Fortsætter dollarkursen på det nuværende lave niveau året ud, lander den gennemsnitlige dollarkurs i år på 6,66 kr. Det betyder, at tabet sammenlignet med sidste års eksport kun vil være i omegnen af 100 mio. kr., hvis vi forudsætter uændret efterspørgsel på de danske eksportvarer,« siger Oliver Bentsen.

Det er især eksporten til USA, der påvirkes af dollarkursen. Men også eksporten til Saudi-Arabien og Vietnam rammes, fordi landenes valuta er bundet tæt op ad dollaren.

Til USA består eksporten fra den danske fødevareklynge især af svinekød og enzymer, mens det til Saudi-Arabien er mejeriprodukter og kiks, og det til Vietnam er pelsskind og fisk, der er de primære eksportvarer.

»Kursfaldet giver dog også fordele for danske landmænd. Jeg kan ikke sætte eksakte tal på fordelene, men det drejer sig eksempelvis om landmænd, der har handlet foder i dollar. Men det er småpenge, der har sparet, sammenlignet med tabet i eksportværdi,« siger Oliver Bentsen.

Større tab

I alt eksporterede den danske fødevareklynge sidste år for i alt 156 mia. kr. Heraf udgjorde eksporten til USA, Saudi-Arabien og Vietnam 9,5 mia. kr.

»Ud over eksporten til USA, Saudi-Arabien og Vietnam kan der være eksporteret og afregnet i dollar til andre lande, hvilket betyder, at eksporttabet kan være noget større,« siger Oliver Bentsen.

Faktaboks

Dollarens fald

  • 20.12.2016: 7,17 kr.
  • 01.08.2017: 6,34 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle