Familien bag siloen

En rigtig iværksætter-historie om en familie, der mere end de fleste har præget det danske landbrugslandskab.

Søndag 16. oktober 2005 mødes en familie i et parcelhus i Højbjerg uden for Århus. Carl og Bodil Damgaard Nielsen har kaldt børn og svigerbørn sammen.

Dagsordenen handler om arbejdspladser. Virksomheden Assentoft Silo, som familien ejer, men ikke leder, går faktisk noget skidt. Underskud i fjor og udsigt til et endnu større minus i 2005. En 62-årig direktør, der er på vej ud. Hvad skulle familien gøre - lukke, mens tid er - eller give det en chance?

Valget faldt på det sidste. Sønnerne Peter og Anders Damgaard Nielsen tog over. En virksomhed, der om nogen har sat sit præg på det danske landbrugslandskab med over 4000 skyhøje siloer, lever videre.

Denne lille anekdote fortæller Bodil Damgaard Nielsen i en smuk, velillustreret bog med titlen 'En silokrønike'. Den kunne lige så vel have heddet 'en familiekrønike'.

Historien starter med lidt modgang, en fornuftig ide og en anseelig portion stædighed. Tyskerne havde besat Danmark, og den handelsrejsende og tidligere landbrugselev Bertel Bjerre Jensen mistede sit job. Noget skulle familien jo leve af, så hjemme i baghaven gik han i gang med at producere ensilage-siloer, fremstillet af affaldstræ og banket sammen med nogle tre-tommersøm, ejeren havde byttet sig til for et centralvarmeanlæg. Et af de første billeder i bogen viser en meget ung Bodil, der hjælper faderen med at blande cement til en meget beskeden fabriksbygning i baghaven.

I 1960 døde stifteren pludseligt, og Bodils 22-årige kæreste Carl måtte afbryde sine studier for at tage over i chefstolen. Meget betegnende havde det unge par først tid til at blive gift, da sæsonen for bygning af siloer var overstået.

Senere lod familien virksomheden indgå i den ambitiøse Dania-koncern. Men da det gik grueligt galt, købte familien den tilbage og sikrede virksomhed og arbejdspladser. Nu har tredje generation, brødrene Peter og Anders Damgaard Nielsen, overtaget ledelsen.

Bogen fortæller ærligt om succeser og fiaskoer. Den blander forretning og familieliv, som utvivlsomt også i virkeligheden har været to sider af samme sag. Vi får historien om opture - men også om fejlsatsninger og landbrugskriser, der virkelig gjorde ondt - sammen med beretningen om datteren Birgittes sommerjob som madmor for montageholdene.

Der udgives i disse år mange bøger om erhvervslivets store mænd. Bodil Damgaard Nielsens bog er en fortælling om menneskene bag en af de mange tusinde mellemstore virksomheder, der udgør rygraden af erhvervslivet. Det gør den bestemt ikke mindre interessant.

richs

Bodil Damgaard Nielsen: En silokrønike. 93 sider, 100 kr. Kan kun købes på Landbrugsmuseum Gl. Estrup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle