Flækket på langs og mast: Vombakterierne vil elske shredlage

Vombakterierne får større mulighed for at bearbejde majsen, hvis den høstes som shredlage, mener vestjysk kvægrådgiver.

Højere mælkeydelse, bedre fordøjelighed af NDF og større output fra marken.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og skeptikerne har da også allerede meldt sig på banen for at så tvivl om potentialet i shredlage. Men Helle Dahl Schmidt, kvægrådgiver ved Vestjysk Landboforening, ryster ikke på hånden.

»De amerikanske forsøg, som vi støtter os til, har enten vist en tendens til eller en signifikant højere mælkeydelse ved at fodre med shredlage frem for almindeligt høstet majs. Vi afventer selvfølgelig danske forsøg, men jeg har svært ved at se, at høstmetoden ikke skal vinde udbredelse her i landet,« vurderer Helle Dahl Schmidt.

I USA har høstmetoden, hvor majsen flækkes på langs og snittes i længere partikler, hurtigt vundet stor udbredelse.

Frit spil for bakterierne

Den altovervejende fordel ved shredlage er ifølge Helle Dahl Schmidt, at flækningen af majspartiklerne øger størrelsen på overfladen, som mikroorganismerne kan angribe. Det er blandt andet med til at hæve udnyttelsen af majsen og især fordøjeligheden af NDF forventes øget.

I normalt udviklede og modne majskolber vil kernerne tilmed blive knust i shredderenheden, hvorved køerne kan udnytte stivelsen bedre. Samlet set giver shredderens bearbejdning en majsensilage, som køerne kan få mere energi ud af, hvilket ifølge Helle Dahl Schmidt også er fundet i de amerikanske forsøg, som peger på en øget foderudnyttelse.

Men alle fordelene vil ikke kunne genfindes i år, hvor majsen flere steder ikke er fuldt udviklet og kolberne ikke helt modne ved høst.

»Timingen er ikke den allerbedste, men det vidste vi ikke i marts måned, da maskinstationerne købte udstyret,« erkender Helle Dahl Schmidt, som dog håber, at den længere snitlængde ved shredlage kan vise sig som en fordel i forhold til at mindske saftafløbet.

Fodringsmetoden ikke afgørende

Selvom de amerikanske test af shredlage primært sker i foderrationer, hvor majs udgør mere end 50 procent, mener Helle Dahl Schmidt ikke, at høstmetoden ikke er egnet, hvor græs er det dominerende grovfoder, eller hvor foderet blandes efter forskrifterne i kompakt fuldfodring.

»Alle har brug for at øge udnyttelsen af majsen mest muligt uanset fodringsmetode. På et overordnet plan handler det også om at få det største output af grovfoderet på marken, så fremstillingsprisen på såvel grovfoder som mælk sænkes. Her mener jeg, at shredlage er et alternativ, som skal undersøges i Danmark,« mener Helle Dahl Schmidt.

Faktaboks

5 Råd om shredlage

  1. Tørstofindhold:: Den største effekt af shredmetoden opnås, hvis majsens tørstofindhold er 30 til 32 procent. I år, hvor der forventes lavere tørstofprocenter, kan høstmetoden dog være med til at sænke saftafløbet.
  2. Friske: Planterne bør stadig være lidt grønne ved shredlage-høst.
  3. Kolber: Fuldt udviklede og modne kolber vil blive knust i shredderen.
  4. Snitlængde: Snitlængden bør være mellem 22 og 30 mm, men det afhænger af marken. Man bør derfor vurdere majsen i det første repræsentative læs og justere snitlængden på baggrund af dette.
  5. Sammenkøring: Som almindeligt høstet majs skal shredlage køres sammen og pakkes optimalt i tynde lag.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle