Forsøg: Ydelsen stiger 7 kg med mere protein

Forsøg på AU Foulum og KFC viser, at køer kvitterer med op til syv kg ekstra mælk om dagen, hvis de tildeles mere AAT.

Tildeling af ekstra protein i form af AAT i den første periode efter kælvning kan hæve dagsydelsen med op til syv kg.

Det viser et forsøg fra AU Foulum, hvor en gruppe køer fik tildelt mælkeproteinet kassein direkte i løbet de første 29 dage efter kælvning.

Tildelingen af ekstra protein, primært i form af AAT, gjorde, at køernes dagsydelse steg med syv kg.

Forsøget blev offentliggjort på en temadag om goldkøer og nykælvere på AU Foulum, og adjunkt ved AU Foulum Mogens Larsen var da også overrasket over køernes positive respons.

»Det rejser et meget interessant spørgsmål om, hvorvidt en betragteligt større AAT-forsyning i den første uge efter kælvning sætter køerne bedre i stand til at udnytte deres genetiske potentiale for mælkeproduktion,« sagde han.

Virker også i praksis

På grund af de positive resultater er forsøget også eftervist på køerne på KFC.

Her fik køerne tildelt mere AAT i form af proteinkilderne Majsgluten 60, Soy Pass og Protamyl. Disse fodermidler blev tilsat køernes grundration, således at AAT-niveauet blev hævet fra 16 g pr. MJ til 21 g pr. MJ.

Selvom køerne her fik proteinet via foderet og ikke direkte i løben, udeblev effekten ikke.

»Responset var begrænset på køerne i første laktation, hvorimod de ældre køer kvitterede med 5,9 kg mælk mere for Holsteinkøerne og 4,9 kg for Jersey,« fortalte seniorforsker Martin Riis Weisbjerg.

Tildelingen af ekstra protein blev udfaset frem mod dag 26, og herefter stabiliseredes køernes ydelse til niveauet for kontrolgruppen af køer.Om køerne fortsat kan præstere en markant højere ydelse, hvis de tildeles mere protein i længere tid, vil forskerne ikke afvise. Men der er brug for yderligere forskning på området, konkluderede de.»Ydelsesstigningen var af en sådan størrelsesorden, at det sagtens kunne betale for det ekstra protein, men der er behov for at udvide forsøget og undersøge, hvilke proteiner der giver responset,« sagde Mogens Larsen.

Også smagbarheden af proteinkilderne bør undersøges, hvis køerne skal indtage fodermidlerne i en malkerobot eller malkestald.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle