Frihandel med USA dyrt for landbruget

Tolden for varer fra EU ind i USA er lavere end for varer fra USA ind i EU. Forhandlinger om frihandel mellem USA og EU er skudt i gang.

Det bliver ikke landbruget, der presser på, for at EU og USA får en frihandelsaftale. Det påpeger afdelingsleder Anna de Klauman, Landbrug & Fødevarer, efter at EU og USA i sidste uge på G8-topmødet i Nordirland indledte forhandlinger om verdens største frihandelsaftale. En aftale der angiveligt kan booste EU’s økonomi med, hvad der svarer til 900 mia. kr., og USAs økonomi med hvad der svarer til 700 mia. kr.

Ifølge Anna de Klauman vil det hverken på kød- eller mejerisiden give gevinst i Danmark at forhandle toldsatser.

Nultold vil koste penge

Ifølge Erik Kam, chefkonsulent i L&F, ser man hellere frihandelsaftaler med lande, hvortil der er stort eksportpotentiale, frem for med store landbrugslande som USA.

»Allerede i dag har man eksempelvis på svinekødsiden stort set ingen told, når man eksporterer til USA, så en nultold-aftale har ingen betydning. Vi kan flytte mere med frihandelsaftaler på Asien. Der buldrer det løs, og de mangler fødevarer, så jeg håber ikke, de er så forblændede af USA, at de glemmer Asien,« siger han

På USA har landbruget ikke meget at vinde, fordi de toldsatser, der er, når EU eksporterer til USA, er lavere end de toldsatser der er, når USA eksporterer ind i EU.

L&F er generelt tilhænger frihandelsaftaler og mener, at der for eksempel er plads til forbedringer i aftalerne med USA på en række standarder, hvor EU står stærkt.

300-400 bilaterale aftaler

Ifølge Henning Otte Hansen, seniorrågiver ved IFRO på Københavns Universitet, er forhandlingerne mellem EU og USA en naturlig udløber af, at forhandlingerne om frihandel i verdenshandelsorganisationen WTO løb ud i sandet.

»Når de store frihandelsaftaler ikke bliver til noget, ser man mange bilaterale aftaler på lokalt eller regionalt plan,« siger han

Således finder en tredjedel af al fødevarehandel i verden sted mellem lande, der har indgået en frihandelsaftale med hinanden.

»Der er indtil videre indgået 300-400 aftaler i hele verden som erstatning for frihandel,« siger han.

Selv om landbruget har modtaget mere opmærksomhed i de seneste handelsrunder, og selv om landbrugsstøtten er blevet reduceret meget, er der ofte undtagelser for landbruget i regionale frihandelsaftaler påpeger Henning Otte Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle