Garvet minkavler: Krisen tager seks år

Hvis historien gentager sig, slutter den nuværende krise i minkavlen næste år.

Seks år varer en minkkrise. Seks år hvor økonomien halter. Seks år hvor det hver dag koster penge at passe mink eller i bedste fald løber rundt.

Det er den erfaring, Knud Vest har gjort i løbet af de 55 år, han har været i branchen. Den nuværende økonomiske krise er hans tredje

»Den første krise varede fra 1967 til 73. Den anden fra 1989 til 95. Begge gange seks år, og nu er vi i gang med det femte og formentlig næstsidste år af den værste af de tre kriser«, siger fra Knud Vest.

Krisen nu, er den værste

At den nuværende krise er den værste, forklarer han med, at det er meget større farme med meget større omsætning end før, der rammes.

»Vi snakker om store professionelle farme i modsætning til de mange små hobbyfarme, der tidligere var i erhvervet. I dag har ejerne har meget større kapital på spil«, siger Knud Vest har været minkavler ved Jyllinge i Nordsjælland siden 1964, da han sammen med sin far og en skolekammerat købte 60 tæver og 20 hanner.

I dag er landbruget vokset til 4.100 tæver plus drift af 230 hektar. Et generationsskifte er godt på vej. Om fire år har Knuds papsøn Kim Christensen overtaget hele Vigen Mink & Landbrug.

Knud Vest er ret overbevist om, at den nuværende krise varer seks år som de to foregående kriser, og at den derfor slutter næste år.

»Jeg ser nøjagtig de samme mønstre som i de to foregående kriser«.

»Først har vi en rigtig god periode, hvor efterspørgslen er meget større end udbuddet, og priserne stiger markant. Det får mange til at udvide, og nye starter. Produktionen stiger. Det fører til overproduktion og alt for lave priser«, siger han.

Fantastiske år op til

I årene op til den nuværende og den foregående krisen var økonomien i hele minkbranchen fantastisk.

»Op til den foregående krise fik jeg 300 kr. for et skind og havde kun omkostninger for 100 kr. Og da skindprisen toppede denne gang fik jeg i gennemsnit 728 kr. for et skind og havde omkostninger for under 300 kr.«

I dag er omkostningerne på Knuds og Kims farm nede på cirka 230 kr. pr. skind. Dermed matcher deres udgifter den pris, de har fået for skindene.

For at holde udgifterne nede, bliver det ikke til mange investeringer. De senere år har de kun købt en brugt fodermaskine, nogle brugte rustfri bure og 150 avlsdyr, der skal forbedre pelskvaliteten.

Antallet af ansatte har de skåret til, så der kun er nøjagtig er det nødvendige mandskab. Samtidig har de fokuseret meget på at sikre, at dyrene stadig passes optimalt.

»Alt i alt ser det ud til, at vi økonomisk set holder skindet på næsen i år«, siger Knud Vest.

Han er godt klar over, at økonomien lige nu er stram ude hos mange af hans minkavlerkolleger, og at mange har skåret ned eller er stoppet helt.

»Men vi er tæt på et vendepunkt, hvor balancen i pelsmarkedet er ved at være der igen. Næste år er produktionen i de vestlige lande halveret fra 50 til 25 mio. skind, og i Kina er den efter alt at dømme faldet fra omkring 60 til 10 mio. skind«.

»Det gør rigtig ondt lige nu. Men jeg bliver meget overrasket, hvis ikke priserne stiger lidt næste år og for alvor året efter«, siger Knud Vest.

På farmen ved Jyllinge er det samme antal tæver som før krisen. Farmen blev godkendt til 4.100 tæver i 2002, og det har der været lige siden.

»Vores strategi er at bevare både kvaliteten og antallet af dyr, så vi er helt klar, når starten går igen og priserne stiger næste år eller senest i 2021.«

Faktaboks

Svend Pedersens farm

  • Tæver: 2.800
  • Farver: Brun, hvid, mahogany, pearl, palomino og silver
  • Hvalpe pr. tæve: 5,5
  • Arbejdspladser: 2. Plus 1 i travle perioder

Knud Vest

  • Minkavler og planteavler
  • Tidl. formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, European Fur Breeders Association og Roskilde andel
  • Tidl. næstformand i Danske Andelsselskaber og Roskildeegnens Landboforening
  • Tidl. vicepræsident i COCEGA
  • Tidl. medlem af bestyrelsen i Fur Europe, Landbrugsraaet og Topdanmark

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle