Gem penge i madrassen, svineproducent !

Landbrug & Fødevarer tog venligt imod 40 demonstranter, måske også fordi den langsigtede trussel mod erhvervet mere kommer fra Kina end fra Østerbro

Som svineproducent må det være svært at bevare jordforbindelsen lige nu. Et samspil af den fjernøstlige svinepest-katastrofe og den amerikansk-kinesiske handelskrig betyder et massivt pres opad på priserne. I Kina er prisen på grisen oppe at røre ved 25 kr. kiloet, som du kan læse i Karsten Flemins indsigtsfulde markedsberetning på side 23. Kineserne har besvaret Trumps pengekrig ved at lukke adgangen for amerikansk svinekød med det særegne resultat, at de amerikanske priser presses nedad. Mere ideelle betingelser for høje danske priser findes næppe.

To år mere i paradis

Flemins kollega i LF Svin Finn Udesen blev i ugens løb citeret for en spådom om, at den kinesiske svineproduktion er gen-etableret i løbet af 2022. Til den tid skal vi ikke konkurrere med småbrug med en håndfuld forkølede søer i baggården, men med verdens største og utvivlsomt også mest effektive svinebrug. Danbred og konkurrenten Danish Genetics er begge aktive med at levere verdens bedste genetik til disse nye bedrifter - Alene Danbred har i løbet af få uger sendt 1.000 renracede avlsdyr af sted til en af disse storfarme.

Lektien fra Rusland

Den afrikanske svinepest er naturligvis en helt ekstrem situation, men alligevel er det værd at se på andre tilfælde, der viser, hvor hurtigt de gyldne priser kan fordampe. Rusland var et meget attraktivt marked for dansk svinekød, indtil konflikterne omkring Krim og Ukraine betød, at russerne lukkede for importen, også dengang med alvorlig afsmitning på den danske pris.

Mens russerne indførte boykot af EU-kød, gik de hastigt i gang med at opbygge deres egen svineproduktion, bl.a. med god brug af dansk know-how og med danske landmænd blandt investorerne. Den satsning har virket, og virket hurtigt. På fem år er den russiske produktion steget med op imod 33 procent, og vi kan formentlig skyde en hvid pind efter at få det marked tilbage.

Så - uden på nogen måde at ville ødelægge svineproducenternes helt fortjente glæde over, at der omsider kommer kroner i kassen - er det klogt at gemme en god del af dem til dårlige tider. Og skal der investeres, må det nok gøres i kortsigtede løsninger. Lige nu er det faktisk kun Kina, der driver priserne opad. På andre store markeder som USA, England og Tyskland er der ikke meget at glæde sig over.

Kaffe til veganerne

Festligt så det ud, da 30-40 demonstranter tirsdag morgen dukkede op foran Axelborg, »om end stemningen ikke ligefrem var på kogepunktet«, som LandbrugsAvisens udsendte Frederik Siiger køligt noterede. Til lejligheden havde de protesterende klædt sig ud som dyr og grøntsager under slagordet »Kød er ikke nødvendigt«.

Som gode værter havde L&F sørget for en kaffevogn, og da demonstranterne nægtede at bruge LFs miljørigtige papkrus, skaffede de selv egne kopper.

17-årige Eva Beyer Paulsen fra Dansk Vegetarisk Forenings Ungdom talte til de udklædte. Hun markerede selvfølgelig sin inderligt mente modstand mod kød, men fulgte op med en lille god anekdote.

Under Folkemødet boede hun selv hos en konventionel svineproducent, der meget hensynsfulgt serverede grøntsags-lasagne. »Vi var modpoler, men han er et af de høfligste mennesker, jeg har mødt«, sagde hun.

Rart, at der kan diskuteres så civiliseret og drikkes kaffe sammen. Det kan man da godt kalde dansk, når det er bedst.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle