Gods hyrer en hær af bier til hvidkløveret

Krenkerup Gods har fem til seks bistader pr. hektar hvidkløver. Det kan mærkes på udbytterne, der ligger markant over landsgennemsnittet.

En god bestøvningsperiode og en hel hær af bier har været med til at sikre Krenkerup Gods et særlig flot udbytte i hvidkløveren i år. Det vurderer landbrugsinspektør Søren Jespersen.

»Jeg tror på, at det skyldes, at vi passer dem godt og har en hulens masse bier,« beretter Søren Jespersen.

Bedre end gennemsnit

Mange melder om pæne udbytter i hvidkløveren i år, og hos Krenkerup har de høstet omkring 1.300 kg råvare pr. hektar på de 61 hektar hvidkløver.

De sidste tre års gennemsnit, i 2013, 2014 og 2015, har de høstet over 1.000 kg renvare. Det har været mellem 40, 60 og 90 procent bedre end landsgennemsnittet for Milagro-sorten.

»Det er i JB7, men de skal også dyrkes i god jord, ellers tørrer de væk,« siger Søren Jespersen.

Grundig sprøjning

Krenkerup Gods er meget grundige i deres sprøjtning mod snudebiller, hvor de bruger 500 liter vand pr. hektar og kører langsomt.

»Jeg mener, det kan betale sig, fordi det er en tæt afgrøde. Hvis det ikke når ned til billerne, så kan det være, de drukner af det,« siger Søren Jespersen med et smil.

En tommelfingerregel har været to bistader pr. hektar hvidkløver, men for fem-seks år siden begyndte Krenkerup Gods at opruste. De har i år haft 350 stader til 61 hektar. Det er fem til seks bistader pr. hektar. Det koster 400-500 kr. pr. bistade, så de har lejet bier for 150.000 kr. Selvom det er svært at måle, så er Søren Jespersens erfaring, at det har kunnet betale sig.

»Det er mange penge, men hvis det bare giver 100 kg mere pr. hektar, så er det en god forretning. Det er over 2.000 kr. pr. hektar,« siger Søren Jespersen.

Stor uvidenhed

Hos Danmarks Biavlerforening siger formand Knud Graaskov, at frøavlsproducenterne udmærket kender værdien af honningbiernes bestøvning. To til fire bistader pr. hektar er meget normalt, vurderer han.

»Men man må også konstatere, at der er temmelig stor uvidenhed hos øvrige landmænd,« siger Knud Graaskov.

LandbrugsAvisen har tidligere beskrevet danske forsøg, der har vist, at rapsen kan øge udbyttet med 10 procent ved brug af honningbier. Svenske forsøg har estimeret op mod 20 procent højere udbytter. Raps er en selvbestøver, men bierne kan hjælpe på bestøvning af sideskud nede i afgrøden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle