Flere test skal reducere risiko for prrs-smitte

Efter prrs-smitten på Hatting Horsens strammes der op på smittebeskyttelsen på fire områder.

Seges Svineproduktion er i fuld gang med at evaluere og opgradere alle områder, der har betydning for, om der kommer smitte fra en ks-station til soholderne.

Det første tiltag er sat i værk.

»I august anbefalede vi at indføre krav om pcr-test af ornestationerne«, siger sektordirektør Christin Fink Hansen, Seges Svineproduktion.

En foreløbig analyse viser, at fire pcr-blodprøver i hver sektion hver uge giver en god sikkerhed for at finde en eventuel prrs-smittet orne.

Christian Fink understreger, at prøvefrekvensen altid vil være en afvejning af omkostningen ved at tage flere prøver i forhold til den øgede sikkerhed, man opnår.

Han påpeger også, at man selv med fuld pcr-testning af alle orner hver uge, næppe kan garantere 100 procent, at der ikke overføres smitte gennem sæd.

»Det er nok ikke muligt at lave et system, der med 100 procent sikkerhed fanger prrs-smittet sæd, hvis det også skal fungere i praksis«, siger han.

De tre andre områder, hvor der sker opstramninger, er omkring afstand til andre svinebesætninger, personadgang til ks-stationerne og bedre kommunikation i tilfælde af smitte.

»Vi vil løbende vurdere og evaluere de tiltag, der sættes i værk. Det betyder også, at der meget vel kan komme nye tiltag og nye krav til ks-stationerne«, siger Christian Fink Hansen.

Faktaboks

Fire nye krav 
til ks-stationer

  • Fire pcr-test i hver sektion hver uge
  • Afstandskrav mindst 1.000 m
  • Personadgang strammes op
  • Kommunikation forbedres

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle