Producent: Næsten alle grise bruger mælkekop

99 procent af smågrise benytter mælkekopper på dag 21 i farestalden. Det viser et forsøg, som Agilia har gennemført.

Der har i de seneste år været forskellige meldinger på, hvor mange af smågrisene der gør brug af mælkekopper i farestalden.

At blot 80 procent af smågrisene drikker fra mælkekopper, har været nævnt tidligere, men det mener Agilia ikke er rigtigt.

Virksomheden, der har base ved Videbæk, har undersøgt sagen med deres egne mælkekopper og egen mælkeerstatning og er efter et forsøg hos en midtjysk svineproducent kommet frem til, at næsten alle grise benytter mælkekopper i farestalden.

Allerede efter få dage er tiltrækningen til mælkekoppen og dens indhold stor.

»Forsøget viser, at allerede på dag 7 brugte 93 procent af smågrisene mælkekoppen. På dag 21 brugte 99 procent af grisene koppen, og de mindste grise på under 1.100 gram anvendte koppen hyppigere end de største grise. Det er en stærkt medvirkende faktor til, at søer kan passe mange grise. I klimastalden blev resultaterne betydeligt bedre, hvilket blev bekræftet da grisene blev fulgt efter fravænning«, anfører Agilia.

I forsøget blev installeret kamera i farestalden hos svineproducent Søren Hansen, der benytter Agilias nyeste mælkeanlæg Pump’n’Grow Fresh med firmaets mælkeerstatning DanMilk Supreme i mælkekopperne. Grisene blev filmet efter fødsel, på dag 7 og 21.

»Der er ingen tvivl om, at opstarten med mælkeanlæg har givet min besætning et betydeligt løft. Det er meget begrænset, hvad der laves af ammesøer nu, fravænningsvægten er steget, og klimastalden har fået et kæmpe løft«, siger Søren Hansen og fortsætter:

»De første grise leveres fra klimastalden fire uger efter fravænning. Den øgede fravænningsvægt har betydet, at jeg nu har reduceret brugen af medicinsk zink betydeligt, og dermed er et stort skridt mod en zinkfri produktion trådt. Derudover er det naturligvis positivt at kunne reducere foderomkostningerne pr. gris og se en direkte gevinst på bundlinjen«.

70 procent af grisene i klimastalden starter direkte på blanding to, og det betyder, at kun 30 procent af grisene får medicinsk zink.

»Der er et stort udvalg af mælkeanlæg og forskellige typer af mælkeerstatning til smågrise. Man må ikke sammenligne pærer og bananer, da der er meget stor forskel på både systemet, men især kvaliteten af mælkeerstatningerne. Vi er overbevist om det at have et system, som holdes nemt rent samt en mælkeerstatning lavet på ren mælk, er det vigtigste, hvis man vil have succes«, siger Kristian Juul Volshøj, Technical Sales Manager, Agilia A/S.

Faktaboks

Resultater 
fra forsøget

  • På dag 21 brugte 99 procent af grisene mælkekoppen.
  • I klimastalden kunne 70 procent af grisene gå direkte til blanding to og dermed undgå zink.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle