Han sender 500 sønderjyske kreaturer til Amager

Claus Cornelsen har over en årrække opbygget en forretning med naturpleje. Hans firma råder i dag over 600 Galloway, som i alt afgræsser 1.000 hektar, hvoraf 500 er på Amager.

Det hele startede for sjov med nogle få kreaturer. Da de 12 hektar, som hører til ejendommen ved Bredebro, blev for få til den voksende besætning, begyndte han at afgræsse andres græsmarker. I dag er det en fuldtidsforretning med firmaet www.plejnaturen.dk.

Sønderjyske Claus Cornelsen, som er stifter af www.plejnaturen.dk er en af de få større aktører på naturplejeområdet, hvor han i samarbejde med en kollega har aftaler på afgræsning af 1000 hektarer. Halvdelen ligger på Amager, hvortil Claus Cornelsen i disse uger er ved at fragte dyr fra Sønderjylland.

»Turen derover og tilbage tager otte timer. Ligeså lang som en ganske almindelig lønmodtagers dag,« siger Claus Cornelsen.

www.plejnaturen.dk  har indgået en aftale med Naturstyrelsen om afgræsningen af de 500 hektarer på Amager, og aftalen er anderledes end de fleste: Firmaet får et fast beløb pr. hektar og søger ikke selv støtte ved EU. Det er Naturstyrelsens opgave.

Fast pris på afgræsning

»Erfarne landmænd har tit grinet af min forretning, fordi det for dem ikke er »almindelig« landbrugsdrift. Men naturpleje bliver en driftsgren om få år. Det har vi politikernes opbakning til,« siger Claus Cornelsen, som mener, at den nidkære forvaltning af EU-støtten bremser udbredelsen af professionel naturpleje.

I de seneste år har Claus Cornelsen haft adskillige kontrolbesøg, som i enkelttilfælde har betydet en tilbageholdelse af hele hans EU-støtte.

»Hvis ikke vi kunne sælge dyr til levebrug, vaklede vores økonomi. Ingen kan holde til, at myndighederne tilbageholder støttekroner i den størrelsesorden,« siger han.

Derfor er hans forretningsmodel nu ændret, så ca. 75 procent af aftalerne er indgået på entrepenørlignende vilkår som græsningsaftaler.

»Vi får et fast beløb for afgræsningen, og lodsejerne må så selv søge støtten. Vi forpligter os til at sørge for en passende afgræsning alt efter arealets beskaffenhed, men vi har ikke usikkerheden med støttekronerne,« forklarer Claus Cornelsen. Og sådan bør naturpleje foregå fremover, mener han.

Afgræsning som ydelse

Prisen på afgræsning varierer efter arealets størrelse, beliggenhed og fødepotentiale. I Claus’ kalkule indgår transport af dyr, tilsyn og vinterfodring som de største og vigtigste parametre. Et simpelt regnestykke, mener han.

»Vi sælger afgræsning som en ydelse, og kødproduktion interesserer mig ikke. Vi udvælger dyr efter deres evne til at afgræsse og ikke til at producere kød. Det lader vi andre om,« siger Claus Cornelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle