Hellere udskyde randzonerne end lovsjusk

De blå politikere frygter, at regeringen ikke kan nå at få omstændighederne omkring randzoneloven ordentligt på plads i tide.

Myndighederne har endnu ikke fastlagt væsentlige elementer, såsom hvor randzonerne skal ligge, hvor brede de skal være, eller hvad kompensationen bliver. Bekymringen blev yderligere skærpet, da NaturErhvervstyrelsen for nylig offentliggjorde et meget fejlbehæftet, foreløbigt randzonekort.

For landmænd skal have rimelige vilkår at handle efter, mener den tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V), der gennemførte randzoneloven i 2011 med stemmer fra Dansk Folkeparti.

"Da jeg sad i ministeriet, var det en helt klar aftale, at der skulle være tid til planlægning, inden loven træder i kraft, og der skulle være et opdateret kort klar til efterårssæsonen. Og hvis man ikke fik det på plads, var min ordre, at vi var nødt til at udsætte loven," siger Henrik Høegh.

Fokus på loven

Hans partifælle og ordfører på randzoneloven, Esben Lunde Larsen, tvivler også på, at myndighederne når at få alt på plads til tiden.

"Nu skal ministeren dokumentere over for os, at NaturErhvervstyrelsen kan nå det. Men jeg stiller mig stærkt tvivlende over for, at det kan lade sig gøre, og hvis det ikke kan, vil det være helt naturligt at udskyde loven," siger han.

DF's René Christensen kalder randzonerne for "en halvdårlig sag, der nu bliver en totaldårlig sag", og Lene Espersen (K) er også bekymret for tidsfristen og henviser til, at "det er svært at overholde loven, hvis man ikke har noget præcist at gå ud fra".

Også Liberal Alliance mener, at det er stærkt kritisabelt, hvis grundlaget ikke kommer på plads i tide.

"Hvis ministeren ikke kan give en garanti for, at det er i orden til tiden, vil jeg anbefale, at hun udskyder loven," siger Mette Bock.

Hun vil lige som Venstre efterspørge en garanti fra ministeren, når Folketinget i dag skal førstebehandle ministerens ændringsforslag til den allerede vedtagne randzonelov. Her vil hun set med landbrugets øjne stramme loven yderligere ved at give offentligheden adgang til zonerne og samtidig forbyde energiafgrøder der.

Falder tilbage

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, er ikke bekymret for tidsperspektivet.

"Oppositionen gennemførte selv randzonerne, så den må selv stå til ansvar, hvis den ikke har forberedt det ordentligt. Men det er min klare opfattelse, at regeringen siger, at den godt kan nå det," siger Per Clausen.

Også fødevareminister Mette Gjerskov (S) mener, at det ser fornuftigt ud.

"Loven om randzoner blev vedtaget allerede sidste år. Lovgivningsarbejdet forløber som planlagt, og jeg har ingen grund til at tro, at det ikke skulle blive gennemført til tiden," siger hun.

mle@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle