Helsæd giver lavt ud-bytte men god kvalitet

Der bliver høstet dobbelt så megen helsæd i år som i de seneste år - den vingeskudte majs er forklaringen. Desværre tegner høsten til at blive noget svingende.

I disse dage høster mange mælkeproducenter stykker med helsæd for at sikre årets foderration nu, hvor majsen er totalt i knæ. På flere marker tegner udbytterne dog til at blive noget lunkne.

»Det er meget svingende. I de marker, hvor der har været græsudlæg, oplever vi, at græsset vokser fra kornet, og derfor tager de landmænd helsæd nu. Udbytterne ser desværre ud til at blive lavere end normalt,« siger kvægkonsulent hos Centrovice Rik Kool - og fortæller, at det især er marker med byg, hvor græsset udkonkurrerer kornet i det kolde vejr.

»Det er skidt. Jeg tror udbytterne ligger på 5.- til 6.000 foderenheder per hektar, hvor vi normalt høster 7.000 foderenheder her på Fyn,« siger han og tilføjer, at han forventer, at der bliver høstet dobbelt så megen helsæd som normalt. Rik Kool understreger, at der er marker uden græsudlæg, hvor udbytterne bliver ok.

Helsæd får hovedrolle

Selvom udbytterne ikke glimrer, kommer helsæd i år til at spille den største rolle i mange år for mælkeproducenternes foderration.

»Vi trækker mere og mere i land omkring årets majshøst. Nogle steder vil den slet ikke give noget. Der er den omkring 30 centimeter høj, og derfor bliver der taget mere helsæd,« siger Henrik Højgaard, der er planteavlskonsulent hos Agrinord, og han fortsætter:

»Vi står over for en ubekendt krise. Vi vil selvfølgelig gerne være positive, men vi bliver også nødt til at være realistiske.«

Han fortæller, at han har hørt om den første kvægproducent, der har budt på 30 hektar korn hos naboen for at kunne høste helsæd.

»Helsæd er ikke den store afgrøde mere, og vi har ikke taget helsæd i det her område endnu, men det kommer. Der er visse våde og kolde områder, hvor vårbyggen har haft meget vanskelige vilkår. Der kan det være en god ide at tage den som helsæd, der er jo ikke noget ved at høste en mislykket afgrøde. På den måde sparer man også tørringsomkostninger og bøvlet i de våde marker,« siger Henrik Højgaard.

Ligesom Rik Kool forventer han, at der i hvert fald bliver taget dobbelt så megen helsæd i år sammenlignet med de seneste år.

Faktaboks

Høstråd til helsæd

  • "Hellere høste to dage for tidligt, end en dag for sent," siger kvægkonsulent hos Centrovice Rik Kool
  • Kernen skal være grøn og dejagtig, ligesom strået stadig skal være grønt

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle