Holder stand med ni vandingsmaskiner

Men i længden kan man ikke opretholde jordens vandkapacitet, erkender Jens Peter Bak på sin JB-1 ved Ejstrupholm.

"Lige nu er jeg ved at reparere en hydrant der er gået i stykker. Jeg gør det selv - det er jo ikke til at få håndværkere i disse tider."

Vandingsmaskiner skal jo egentlig helst holde stille, men netop i år ville 218 hektar primært JB-1 nord for Ejstrupholm ikke stå med mange grønne plantedele, hvis ikke de blev vandet. Så Jens Peter Bak vander døgnet rundt med otte maskiner, mens endnu en maskine er ved at blive sat i stand.

"Jeg synes, jeg er rimeligt godt med. Men hvor længe det varer, ved jeg ikke. Vi startede jo med at vande, mens der stadig var vand i jorden, men nu er der jo kun det vand, som vi bringer ud med maskinerne. Med 25 millimeter vand en gang imellem kan man jo ikke opretholde jordens vandkapacitet," konstaterer den midtjyske kartoffelavler - naturligvis i håbet om vand ad de naturlige kanaler inden længe.

Ikke skimmel - endnu

Både industri- og spisekartofler har nu fået vand en-to gange. Kun en mark med spisekartofler på lerjord har indtil videre klaret sig selv uden vand.

Ukrudtsbekæmpelsen med Roundup har virket fint, selv om der ikke var meget ukrudt at se, da der blev sprøjtet. Beviset kan man se rundt på en sprøjtemiste rundt om en elmast, hvor ukrudtet vokser frodigt.

"Der behøver altså ikke være grønt af ukrudt for at få Roundup til at virke," siger Jens Peter Bak.

Siden er en del af kartoflerne renset mekanisk med en fingerrulleharve, men altid efter en vanding så kammene er fugtige.

"Hvis jeg renser på helt tørre kamme, tørrer det hele fuldkommen ud, og kartoflerne bliver til små sorte knolde. Så der skal vandes først," siger Jens Peter Bak.

Den positive side af vejret består i, at skimmel endnu ikke har vist sig, men med mere fugtigt vejr skal de først lagte opformeringskartofler snart beskyttes med to kg Dithane pr. hektar.

Halm nok?

Der vandes fortsat i frøgræsset og i vårbyggen, der er ved at skride, og som blev svampebehandlet i sidste uge med 0,25 liter Opera, vækstreguleret med 0,15 liter Cerone og fik 0,12 liter Karate mod kornbladbillens larve.

"Byggen er langt fremme, og den ser noget kort ud. Der skal helst blive halm nok til 1.200 rundballer, som jeg har forpligtet mig til at levere til en anden landmand. Ellers må jeg ud at købe det," siger Jens Peter Bak.

Rajgræsset har nu fået vand fire gange og skulle have haft igen mandag.

"Men da jeg kom derud, var græsset begyndt at støve, og så tænkte jeg, at jeg hellere måtte lade det støve færdig først. Om det betyder noget, ved jeg ikke, men jeg har før oplevet, at græsset gav for lidt, når det var vådt under bestøvningen," lyder sandjordslandmandens forklaring.

Tørkeperioden har givet ham overvejelser i retning af forbedret vandingskapacitet.

"To af mine maskiner har 300 meter slange og skal flyttes to gange i døgnet. Dem kunne jeg skifte til to maskiner med 700 meter slange. De kan køre i "U", og de skal kun flyttes en gang i døgnet."

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle