Jeg savner lyden af viben, når jeg står ud af traktoren

Rickey Juul Nielsen, planteavler ved Svendborg, gør en aktiv indsats for at få den vibe tilbage, som forsvandt for 15-16 år siden.

Der var en gang, da viben var en forårsbebuder hos Rickey Juul Nielsen, planteavler ved Svendborg.

Men det er 15 eller 16 år siden, han så og hørte den sidst.

»Jeg lagde ikke rigtig mærke til det, da den forsvandt. Men jeg savner den. Den var en af de gode ting ved foråret på linje med erantis i haven«.

Rickey er en af de landmænd, der gør en aktiv indsats for at få viben tilbage, bl.a. ved at lade nogle pletter på marken være våde og ved at køre udenom, hvis der er reder.

Det har der dog endnu ikke været.

Det var Niels Andersen, garvet lokal ornitolog med tilnavnet »Vibe-Niels«, der inspirerede Rickey Juul Nielsen til at gøre en indsats for viberne.

Med sig havde Niels økonomisk støtte fra Svendborg kommune. Ikke meget, men nok til at betale en konsulent for at sikre, at initiativet ikke ville ramme grundbetalingen.

Siden er Rickey og Niels blevet gode venner. De elsker begge dialogen.

»Det gode ved vores dialog er jo, at Niels nu har gjort mig endnu mere opmærksom på det. Endda med en god pædagogisk forklaring på, hvor stor en indsats, vibemor leverer«.

Tromling eller ej?

Men de kan også være uenige:

»For viben vil det være en enorm fordel, hvis landmanden undlader at tromle marker med vårsæd 14 dage efter, at de er sået«, siger Niels.

Rickey trækker lidt på det: »Lige dér rammer det nok min faglighed som landmand. For marken skal tromles, efter at der er sået«, slår han fast.

»Men kunne det så ikke være lige efter såningen? Problemet er, at viben lægger æg, før der bliver sået. Så går æggene til ved såningen. I løbet af de næste 12 dage kan hun nå at lægge fire æg mere. Men hvis de så også bliver knust, fordi der skal tromles, er vibehunnen hårdt spændt for. De fire æg vejer det halve af hendes kropsvægt. Så det er en gigantisk indsats«, fortæller Niels.

Rickey vil gerne løse udfordringen:

»Jeg forbeholder mig ret til at tromle senere end lige efter såning, hvis der ellers er behov for det i forhold til manganmangel og sten. Hvis jeg udsætter tromlingen, vil jeg køre uden om viberederne. Som jeg husker det, havde de jo allerede lagt æg, inden vi kom ud med harven. Så det er allerede dér, vi skal være opmærksomme«, siger Rickey.

Faktaboks

Sådan hjælper du viben:

  • Skab eller bevar fugtige enge. Jo fugtigere arealerne er, jo bedre har viben det.
  • Stop dræn, hvor de er unødvendige.
  • Kør uden om vibens reder. Du kan få hjælp til at finde dem.
  • Store sammenhængende lavbundområder tiltrækker viber.
  • På arealer i omdrift: Arbejd så kort tid som muligt på marken. Undlad at tromle meget senere, end du sår.
  • Se mere på www.lf.dk/viben.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle