Kollegernes gode råd gav mere græs på marken og i køernes maver

Sydjyske økologer har øget udbyttet af afgræsning ved at deltage i Jysk Eliteafgræsning.

Frisk græs har fyldt en større del af menuen for 6.000 økologiske malkekøer i Sydjylland denne sommer.

Deres 33 ejere har nemlig deltaget i Jysk Landbrugsrådgivnings ’eliteafgræsning’, hvor landmændene blev fordelt ud på fem grupper, som mødtes på skift i løbet af vækstsæsonen.

Og det at mødes ansigt til ansigt med kollegerne på marken har for alvor rykket på afgræsningen, vurderer de fem landmænd, som netop er kåret som højdespringere i afgræsningsprojektet.

»Man må ikke undervurdere udbyttet af den vidensdeling, som kan ske mellem landmænd. Selvfølgelig lytter vi til rådgivernes anbefalinger og vejledninger, men en kollegas erfaring vejer af og til tungere,« mener Holger Schmidt, Horne.

Prisen lokker

At billiggøre fodringen har i høj grad været motivationen til at øge køernes græsoptagelse og udnyttelsen af græsmarkerne. Prisen på frisk græs på marken er fastssat til 87 øre pr. FEN mod 147 øre pr. FEN for ensilage.

»I min optik er det billige græs på marken nøglen til at opnå en god indtjening i økologisk mælkeproduktion,« vurderer Niels Peter Landmark, Veerst, som i sæsonen har fået hver ko til at optage totalt 1.906 kg ts i frisk græs på marken.

Kombineret med en begrænset staldfodring med hø, wrap og maksimalt 4,5 kg tørstof i kraftfoder til hver ko har han produceret mælken særdeles billigt denne sommer.

Græspotentialet er ikke forløst

Trods de flotte tal for græsoptagelse og græsudnyttelse er der ifølge Hans Lund, Øko- og Kvægrådgiver ved Jysk Landbrugsrådgivning, fortsat et uforløst potentiale i afgræsning.

»Græsmarkerne er krumtappen i det økologiske kvægbrug, men vi skal blive bedre til at udnytte dem. Derfor vil afgræsningsskolen også fortsætte til næste år, da en bedre udnyttelse af græsmarkerne er vejen frem i jagten på at producere den økologiske mælk billigst muligt,« siger han.

Højdespringerne, som Hans Lund selv betegner som Landsholdet i afgræsning, har hver især meget forskellige forudsætninger, men det bekræfter ham blot i, at alle bedrifter kan opnå flotte resultater i græsmarken.

»Et højt niveau af management er afgørende for at få det til at lykkes. For køer kan sagtens æde meget græs - faktisk helt op til tre kg tørstof i timen,« påpeger Hans Lund.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle