Krav til 17 kommuner: Find flere landmænd der overtræder loven

17 kommuner skal forklare, hvorfor de har indberettet så få landmænd for overtrædelser i forhold til landets øvrige kommuner. Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder, raser.

»Fortæl, hvorfor I finder så få landmænd, som overtræder krydsoverensstemmelsesreglerne,« lyder beskeden fra NaturErhvervstyrelsen til 17 af landets kommuner.

Den besked harmer en af modtagerne, Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder, som mener, at brevet opfordrer kommunen til at gå efter at finde flere overtrædelser ude på bedrifterne.

»Miljøtilsynet i landbrugsbedrifterne er udført af de samme tre kontrollanter fra kommunens start til nu. Vi opfylder alle forpligtelser med hensyn til antal besøg, og hvad der kontrolleres. Men når vi så har gode resultater, skal kommunen og landmændene straks mistænkeliggøres. Det er jeg fortørnet over,« siger John Brædder. Han peger også på, at kommunens redegørelse til NaturErhvervstyrelsen er spild af tid og går imod regeringens mål om afbureaukratisering.

EU-krav

Det er bekymringen for at komme i EU-Kommissionens kritiske søgelys og blive tvunget til at betale landbrugsstøtte tilbage, der er NaturErhvervstyrelsens begrundelse for at skrive til kommuner med få afsløringer af krydsoverensstemmelsesovertrædelser.

»Udfordringen ligger i de kommuner, hvor der er fundet få overtrædelser. Her ligger der en mulighed for, at kommissionen vil underkende de danske støtteudbetalinger, fordi kontrollen ikke er udført godt nok,« forklarer specialkonsulent i NaturErhvervstyrelsen Jannik Elmegaard.

De sytten kommuner, som har fået brev fra styrelsen, har i gennemsnit indberettet halvt så mange overtrædelser som landets øvrige kommuner. I gennemsnit for hele landet lå antallet af overtrædelser i 2011 på 4,28 procent. I Guldborgsund var gennemsnittet på 2,38 pct. Guldborgsund Kommune lå desuden også meget lavt i statistikken i årene 2009 og 2010 men højt i 2008.

Kun kommuner, der har over 50 tilsynsbesøg om året, tæller med i statistikken.

I Folketinget

Men henvisningen til kontrollen med støtteudbetalingen tager John Brædder og Guldborgsunds folketingsmedlem, Henrik Høegh, V, ikke for gode varer.

»Det kan ikke passe, at det pludselig er en skandale, at der ikke er flere af vore landmænd, som overtræder reglerne. Årsagen kunne også være, at de er dygtige. I 2008 lå vores antal af indberetninger over gennemsnittet, så måske har landmændene bare lært det,« siger John Brædder.

Henrik Høegh, selv tidligere fødevareminister, finder ikke, at styrelsens begrunddelse for brevene holder vand.

»Jeg kan kun tolke brevet til Guldborgsund Kommune som en reprimande for, at man ikke har fundet flere overtrædelser. Man kan godt kontrollere, om kontrollen virker, som den skal, men ikke ved at opfordre kommunerne til at knalde flere for fejl,« siger Henrik Høegh og fortsætter:

»Hvis EU-Kommissionen efterfølgende stiller spørgsmål, skal ministeren tage ansvaret på sig og forklare kommissionen, hvordan tingene hænger sammen. Argumentet om faren for tilbagelevering af støtten køber jeg ikke.«

Henrik Høegh har bedt fødevareminister Mette Gjerskov fortælle, hvilke kommuner, der skal forklare sig, og om hvor mange anmeldelser, der er i nabolandene.

Tone af opstramninger

I Landbrug & Fødevarer er der også bekymring over opfordringen fra NaturErhvervstyrelsen.

»Der ligger jo umiskendeligt en tone af mistro over for de kommunerne, der ligger under gennemsnittet med indberetninger. Det er absurd, at der ikke bliver taget højde for, at det kan være, at landmændene blot overholder loven. Det virker som om, det blot handler om, at man vil have strammet op,« siger direktør Lone Saabye, Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle