Kvægfolk kan hurtigt blive klemt igen

Det går godt med økonomien lige nu, men kvægbruget er yderst følsomt for forandringer.

Kvægbruget har oplevet betydelige prisstigninger, siden Kvægbrugets Taskforce blev etableret for et år siden. Det har forbedret situationen markant, og selv prognoserne ser gode ud. Men det er ikke en situation, man kan tage for givet holder ved, påpeger Peder Philipp, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg.

»Det er en situation, som er meget følsom - for eksempel hvis der sker en fødevareskandale, og som på ingen tid kan forandres,« siger han.

Rammevilkår ikke forbedret

Blandt andet derfor holder Taskforcen fast i, at rammevilkårene skal forbedres.

»Der er nok mange, der har glemt, hvor sort det så ud for et år siden, da Kvægbrugets Taskforce blev nedsat,« siger han.

Den gang havde halvdelen af kvægbrugerne en utilfredsstillende indtjening. Flere var fastlåst og kunne ikke låne til selv givtige investeringer. Udviklingen var sat i stå. Og den danske konkurrenceevne på de internationale markeder var ringe på grund af danske særregler og overimplementering af EU-regler i Danmark.

»I dag går det bedre, fordi mælkeprisen er steget, og fordi landmændene har gjort en kæmpe indsats ude på bedrifterne, og samtidig har virksomhederne rationaliseret hårdt,« siger Peder Philipp

Derimod mener han ikke, der er sket meget på den internationale konkurrenceevne, og derfor skal rammevilkårene forbedres nu, så kvægbruget kan klare sig i konkurrencen med udlandet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle