Landmænd glemmer at anmelde arbejdsulykker

Den skadede kan gå glip af erstatning, hvis ikke ulykken anmeldes.

Landbruget kommer ind på en kedelig tredjeplads, når det gælder manglende indberetning af arbejdsulykker. 88 procent af ulykkerne bliver aldrig anmeldt, når det gælder arbejdsulykker på landbrug, maskinstationer, skovbrug, gartnerier, fiskeri og dambrug.

Det viser en ny rapport, 'Underrapportering af arbejdsulykker', der er udarbejdet for LO af Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Herning og Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Og det er ikke kun de små skader, der ikke bliver anmeldt. Selv når det gælder alvorlige ulykker som amputation og knoglebrud, anslår rapporten, at det kun er halvdelen af skaderne, der bliver anmeldt.

Går glip af erstatning

Om en ulykke anmeldes eller ej, er ikke helt lige meget. Tværtimod:

Hvis en skade ikke anmeldes, kan det få helt kontante konsekvenser. Den tilskadekomne kan gå glip af muligheden for at få anerkendelse, godtgørelse og erstatning. Og her snakker vi om beløb på mange hundred tusind kr. alt efter skadens karakter.

»Dertil kommer, at arbejdsulykker kan være en stor menneskelig og økonomisk omkostning for både den involverede og virksomheden. Derfor er det vigtigt at undgå ulykkerne,« siger seniorkonsulent Anne-Marie Hansen, Landbrug & Fødevarer.

Bedre forebyggelse

»Midlerne til forebyggelse afhænger desuden af, hvor mange ulykker der anmeldes. Færre anmeldte ulykker betyder derfor også mindre forebyggende arbejde,« siger Anne-Marie Hansen.

Skal arbejdssikkerheden i landbruget forbedres, er det derfor vigtigt at kende antallet af ulykker og de steder og situationer, hvor ulykkerne typisk forekommer.

»Det er endnu en grund til at få alle arbejdsulykker indberettet. For det er nærmest umuligt at udpege de farligste områder og målrette forebyggelsesindsatsen, når kun hver 10. ulykke indberettes,« siger Anne-Marie Hansen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle