Landmænds livshistorie på museum

Tre bøger, der har vandret blandt flere landmænd siden 1960, er nu kommet på Landbrugsmuseum Gl. Estrup.

Det hele startede med en idé på Tune Landbrugsskole, da årgang 1959-60 blev færdig en sommerdag. De godt 30 landmænd ville beskrive deres liv i en bog, der skulle vandre efter ti dages ophold hos den enkelte, ellers vankede der 50 øre i bøde pr. overskreden dag. Senere er bogen gået fra hånd til hånd, så hvert medlem af »Tunekæden« modtog den hvert tredje år.

»Det er sjovt at læse om den udvikling, erhvervet har været igennem siden 1960. Dengang var der 200.000 fuldtidsbedrifter, i dag er der 15.000. I starten skrev vi om at etablere sig. Senere fik vi alle børn, og så skrev vi om, hvad de lavede, senere børnebørnene - og så landbrugskrisen i 1980'erne, som vi alle beskrev med hver sit synspunkt,« siger Hans Drehn, der er tovholder.

Historisk læsning

Den sidste tid var der 19 skribenter tilbage, og de beskrev bl.a. finanskrisens indflydelse.

»Bankerne deler paraplyer ud i solskin og samler dem ind i regnvejr,« lød det bl.a. fra Rask Nielsen i bogen fra 1997 til 2012.

Tunekæden mødtes 15 gange med hustruer i løbet af de 52 år, bøgerne vandrede. Der var fem aktive landmænd den sidste tid. I dag er alle pensioneret. Sidste uge kom de i alt tre vandrebøger på 1.340 sider på museum, så børn som børnebørn, og hvem der ellers kunne have interesse i 52 års landbrugshistorie, nu kan få glæde af skriblerierne. Afslutningen af vandrebøgerne blev markeret med festligheder på bl.a. Landbrugsmuseum Gl. Estrup sidste uge, hvor 25 mødte op.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle