Landmand og ornitolog er enige: Det her kan rykke for viberne

Når landmænd og ornitologer står sammen om at slå et slag for viben, kan det betyde en afgørende forskel for den trængte forårsbebuder, som har mistet tre fjerdedele af bestanden i forhold til 1970erne.

Det mener to af dem, der skal være med til at få de nye anbefalinger fra L&F og DOF ud at virke i praksis, landmand Hans Jakob Clausen fra Rudkøbing og ornitolog Niels Andersen fra Svendborg.

»Jeg kan jo godt fornemme, at der er færre fugle som viber, svaler og lærker, men ligesom andre landmænd har jeg ikke vidst, hvad jeg skulle gøre for at hjælpe dem på vej. Nu har vi så fået et sæt anbefalinger, som er til at arbejde med i praksis, og hvor vi ikke risikerer at komme i klemme i forhold til love og regler. Det skal vi selvfølgelig bakke op om, for vi kan komme langt med små indsatser«, siger Hans Jakob Clausen, som glæder sig over samarbejdet med DOF:

»Vi har længe gået lidt i hver vores osteklokke, landbruget og DOF og de andre grønne organisationer, men jeg synes, det er rigtig godt, at vi får lavet noget samarbejde. Jeg tror, de fleste landmænd meget gerne vil bidrage til at hjælpe naturen på vej i samarbejde med for eksempel ornitologerne«.

Passion for viben

Når der nu kan laves konkrete anbefalinger, skyldes det i høj grad Niels Andersen. Han har haft en livslang passion for viben og lavet et stort overvågningsarbejde i lokalområdet omkring Svendborg. Det har bl.a. udmøntet sig i rapporten ’Vibeforår i landbrugslandet’ og et sæt anvisninger til en mere vibevenlig landbrugsdrift. En stor del af de anvisninger genfindes i det nye fælles materiale fra L&F og DOF.

»Det er klart, at når man har fordoblet eller tredoblet produktionen i landbruget i min tid, påvirker det levemulighederne for en fugl som viben. Jeg har gennem mange år samlet erfaringer om udviklingen på mine daglige cykelture og har haft mange snakke med landmænd om, hvad de har mulighed for at gøre, og det er tilsammen baggrunden for anvisningerne«, siger Niels Andersen.

Landmændenes udfordringer

Han er selv vokset op på en gård, og selv om arbejdslivet har været som lærer, har kendskabet til landmændenes udfordringer været en stor hjælp i arbejdet.

»Det hjælper meget at forstå fagsproget og vide, hvordan landmændene tænker om produktionen«, siger Niels Andersen, som er optimistisk i forhold til kampagnens effekt.

»Hvis landmændene tager anbefalingerne til sig, kommer det til at rykke. Jeg håber meget, at vi får gang i en masse gode samarbejder mellem landmænd og lokale folk fra DOF, så anbefalingerne kan blive rullet ud bedst muligt. Det vil virkelig give viben en hjælpende hånd«, siger Niels Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle