Landsbyruiner kan skabe vækst

DEBAT af Carsten Abild, Strandvejen 50, 5450 Otterup, formand for Landsbyerne i Danmark

Der er i vore landsbyer og landdistrikter ca. 10.000 boligruiner og over 100.000 tomme landbrugsbygninger. For at stoppe forfaldet på landet har landdistriktsminister Carsten Hansen fået afsat 400 mio. kr. fra vækstpakken i en særlig ruinpulje.

Men skal alle boligruiner og tomme landbrugsbygninger i de kommende år rives ned og køres på kontrolleret losseplads, vil det koste over 7 mia. kr.. Der er veje at gå, som skaber vækst og udvikling.

Kommunerne kan, når boligruinen eller den tomme landbrugsbygning er fjernet, give byggetilladelse til en ny bolig eller ferielejligheder.

Ofte ligger byggegrunden centralt i landsbyen eller naturskønt ved skov og strand. Ferielejligheder uden for sommerhusområder må lejes ud hele året.

For det andet bør det være nedrivningsfirmaer, der står for nedrivningen og fjernelsen af boligruiner og tomme landbrugsbygninger. Genbrugsmaterialer er efterspurgte og i høj kurs, miljøet tilgodeses, og nedrivningsprisen halveres.

En tredje måde at anvende boligruiner og tomme landbrugsbygninger på, er til håndværk og småindustri. Iværksættere og håndværkere kan på landet til en overkommelig pris etablere sig f.eks. på et nedlagt landbrug. Bliver der brug for udvidelser, må kommunalpolitikerne give en tilladelse med henvisning til, at planloven ikke er en forbudslov men en planlægningslov.

Boligruiner og tomme landbrugsbygninger kan fjernes, samtidig med at der skabes bosætning, arbejdspladser, turisme, vækst og udvikling i vore landsbyer og landdistrikter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle