L&F: Brosbøl i dobbeltrolle om ammoniak

Brosbøl lovede Europaudvalget at tage forbehold for tal i luftdirektiv men gjorde det ikke på ministerrådsmøde.

Miljøministeren holder ikke, hvad hun lover. Det mener Landbrug & Fødevarer og folk langt ind i de politiske rækker i en sag om EU’s luftdirektiv.

Danmark skal reducere ammoniakudledningen med 24 procent, hvilket er mere end noget andet EU-land og seks gange så meget som gennemsnittet.

Miljøminister Kirsten Brosbøl lovede derfor Europaudvalget tidligere på måneden at tage forbehold for reduktionsmålet, indtil Miljøministeriet har undersøgt nærmere, om det bliver for dyrt og rykker urimeligt på balancen i forhold til andre EU-lande med dette mål. Det fremgår blandt andet af ministerens talepapir på et møde 4. juni.

Tog ikke forbehold

Men da miljøministeren var til ministerrådsmøde, tog hun ingen forbehold, og det ryster Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

»Den her sag bliver værre og værre. Regeringen lover nabotjek og ingen overimplementering af EU-regler. Men når ministeren så konkret lover at tage forbehold for ammoniakreduktionen i EU og ikke gør det, tegner der sig et billede af, at der mangler politisk hæderlighed,« siger han.

Han peger på, at det er af største betydning for landbruget, at tallet bliver ændret. Danmark har allerede reduceret ammoniakudledningen meget mere end andre EU-lande, og derfor er de lavthængende frugter plukket. Derfor vil det være sværere at reducere udledningen i Danmark end i andre lande.

»Så er det urimeligt, vi skal reducere fire gange mere end gennemsnittet,« siger han.

Martin Merrild er også vred over, at Kirsten Brosbøl til Europaudvalget har sagt, at reduktionsmålet på 24 procent var baseret på nogle oplysninger fra landbrugets organisationer.

»Vi har undersøgt det på kryds og tværs og kan bare ikke finde det. Hun prøver at tage ansvaret væk fra ministeriet for at have meldt for høje tal ind til kommissionen og give os skylden,« siger han.

Regeringen har et problem

Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget, er særdeles overrasket over at høre om Kirstens Brosbøls mangelfulde tale i ministerrådet.

»Hvis det er, som jeg har fået det forelagt, er det ikke i overensstemmelse med det, ministeren forelagde i Europaudvalget. Hvis Kirsten Borsbøl ikke har gengivet det, hun sagde, at hun ville, står regeringen med et problem,« fastslår Eva Kjer Hansen, der nu selv vil undersøge sagen.

Burde kaldes i samråd

Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet, hæver også øjenbrynene og synes, det er bekymrende, at dansk erhvervsliv stilles ringere end konkurrenterne.

»Hvis en minister ikke overholder det, hun lover i Europaudvalget, er det meget alvorligt. Europaudvalget giver jo mandat til, hvad der svarer til lovgivning, og derfor gælder ministeransvarlighedsloven. Hvis jeg var medlem af Folketinget, ville jeg øjeblikkeligt kalde ministeren i samråd og bede hende redegøre for, hvordan hun har ageret i rådsmødet,« siger han men understreger, at han ikke selv var med til mødet i Europaudvalget.

Miljøministeren har ikke besvaret LandbrugsAvisens ønske om en kommentar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle