L&F kritiserer tys-tys-proces om luftrapport

Luftpakke: Miljøministeren fastholder EUs mest ambitiøse ammoniak-mål for dansk landbrug. L&F har søgt aktindsigt i rapporten bag.

Efter en længere tænkepause fastholder miljøminister Kirsten Brosbøl nu, at dansk landbrug skal bidrage til renere luft i Europa ved at reducere udledningen af ammoniak med 24 procent frem mod 2020 - det vil sige fire gange så meget som gennemsnittet i resten af EU.

Det sker efter offentliggørelsen af en rapport, hvor forskere fra Københavns og Aarhus Universitet har beregnet, at målet skulle være inden for rækkevidde uden nye krav til landbruget.

Tror ikke på løfter

Det tvivler Landbrug & Fødevarer imidlertid stærkt på.

Her frygter direktør Flemming Nør-Pedersen, at rapportens scenarier tager for lidt højde for vækst i husdyrproduktionen, og at der derfor uundgåeligt vil komme nye, dyre miljøkrav til landbruget, som kan tvinge husdyrproduktionen til at flytte til andre, mindre miljøeffektive lande i EU.

»Man pisker den dygtigste elev i klassen. Vi tror ikke på, at de 24 procent ammoniakreduktion kommer af sig selv. Og vi mener, det er uansvarligt at fastholde kravet, når EU-lande med lavere miljøstandarder slipper med langt mindre,« siger Flemming Nør-Pedersen.

Rapporten, som miljøminister Kirsten Brosbøl havde bestilt for at belyse konsekvenserne af et dansk reduktionkrav på 24 procent, blev offentliggjort i sidste uge.

Holdt hemmelig ni måneder

Da havde den ligget klar i kulissen i ni måneder, siger Flemming Nør-Pedersen.

Men selvom Landbrug & Fødevarer allerede i sommer søgte aktindsigt i den, var det kun muligt at få udleveret materiale, hvor alt væsentligt var streget over med sort. En hemmelighedsfuld og lukket proces, som Flemming Nør-Pedersen finder uhørt.

»Det hører ingen steder hjemme, at det erhverv, som skal lægge ryg til reduktionskravet, ikke er blevet hørt i processen eller har haft mulighed for at tage stilling til de forudsætninger, som ligger til grund for rapportens konklusioner.«

Derfor har L&F nu også søgt aktindsigt i baggrundsmaterialet for rapporten.

Ikke højde for vækst

»Vi ved, at mange mælkeproducenter satser på at øge produktionen, når kvoterne falder væk. Reduktionskravet kan komme til at virke som et indirekte loft over væksten, hvilket vi finder besynderligt, når regeringen samtidig taler om vækst. Vi tror, rapporten baserer sig på nogle urealistiske forudsætninger om brug af miljøteknologi,« siger Flemming Nør-Pedersen.

Tre af Folketingets stående udvalg, Fødevare-, Miljø- og Europaudvalget, får 9. april en teknisk gennemgang af rapporten, som L&F vil følge nøje.

Faktaboks

Teknisk høring

  • Rapporten med vurdering af konsekvenser af kravet om 24 pct. ammoniakreduktion skal 8. april i en »teknisk høring« i Folketingets Fødevare-, Miljø- og Europaudvalg.
  • »Her vil vi spille ind med vores kritik,« siger Lars Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle