Mælkeafgift kan nå astronomisk højde i 2015

Kvoten ventes overskredet så meget i 2014, at afgiften fordobles til 300-400 millioner kroner.

Glem alt om at tale om en historisk høj mælkeafgift i 2014, for afgiften i 2015 kan meget vel ende på et niveau på 300-400 millioner kroner.

Det vurderer chefkonsulent i VFL, Kvæg, Susanne Clausen.

»Hvis blot ydelsesfremgangen fastholdes med et par procent, og der ikke sættes yderligere køer ud, vil de danske mælkeproducenter producere 150-200 millioner kg mælk mere i 2014/2015, end kvoten tillader,« vurderer hun.

De danske mælkeproducenter har allerede bremset kraftigt op i indeværende kvoteår ved at udsætte 15.000 af de danske køer. Men der skal yderligere seks procent flere køer ud af de danske stalde, hvis ikke mælkeproducenterne skal ende med en afgift på 300-400 millioner kroner i foråret 2015.

Men det er ikke et realistisk scenarie, vurderer Susanne Clausen.

Opbremsning

giver efterdønninger

En endnu kraftigere opbremsning i løbet af 2014 vil nemlig medføre, at de danske mælkeproducenter skal bruge flere år på at genopbygge produktionen af mælk

»En kraftig opbremsning lig den, som kan blive nødvendig, vil give efterdønninger i flere år, og det er ganske ufordelagtig, når produktionen af mælk slippes fri i 2015,« siger Susanne Clausen.

Hun forventer derfor, at mælkeproducenterne vælger at betale den astronomisk høje afgift, forudsat at mælkeprisen forbliver på et højt niveau.

VFL, Kvæg, har i den seneste prognose budgetteret med en mælkepris på 3,15 kroner pr. kg for 2014, og selv med en strafafgift på 2,07 kroner pr. kg vil differencen være nok til at betale foderomkostningerne ved at producere overskudsmælk.

»De marginale kg mælk giver ikke yderligere indtjening, men på den længere bane kan det vise sig for dyrt at bremse op. Derfor vil flere vælge at betale afgiften,« mener Susanne Clausen.

Hun forudser, at frimængden i landekvoten vil være stærkt reduceret i 2014/2015, og kun de producenter, som ikke kan udfylde kvoten, vil sætte overskydende kvote til salg på kvote-børserne.

Susanne Clausen opfordrer alle danske kvægbrugere til at lave en beregning på, hvad konsekvensen vil være ved at bremse kraftigt op og sætte den op mod at skulle betale strafafgift af overskudsmælken.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle