Markedspriserne for mejeriprodukter stiger i takt med inflationen

Den danske inflation for februar 2022 er offentliggjort til 4,8 procent, hvilket er den højeste stigning siden 1989. Det danske tal er sågar opgjort i den første halvdel af måneden, dvs. før Rusland gik ind i Ukraine, så der er uden tvivl yderligere stigninger i vente. Det er en helt uvant situation, da inflationen i de seneste 10 år har ligget i niveauet 0 til 2 procent størstedelen af tiden i både Danmark, Eurozonen og USA. I løbet af 2021 er deh dog begyndt at stige voldsomt. Et af de steder, priserne er steget hurtigst og allermest, har været på energiområdet, hvor specielt priserne på el og gas har været kraftigt stigende. Men stort set alt er steget i det seneste års tid, herunder også foderomkostninger.

Overordnet set har det i mange dele af verden medført stor nervøsitet hos mælkeproducenterne, da alle omkostningerne begyndte at stige, uden der umiddelbart var tilsvarende stigninger i sigte i markeds- og afregningspriserne. Dette har ført til forskellige besparelser rundt omkring som f.eks. mindre brug af kraftfoder, udskydelser af udvidelser og slagtninger af køer og kvier i en tid med høje priser på oksekød. Samlet set har det betydet, at den globale mælkeindvejning efter at være steget med 1,2 procent i første halvår 2021 er faldet med 0,5 procent i andet halvår. Og dette er sket på trods af, at efterspørgslen i hele perioden var intakt, hvilket har medført rekordhøje markedspriser.

Hele situationen i de seneste uger vedr. Rusland og Ukraine bidrager blot til øget nervøsisten på markedet. Specielt de varer, hvor Rusland og Ukraine normalt har en stor eksport, er steget kraftigt i pris. Det gælder bl.a. for hvede og majs, hvilket er med til at øge foderomkostninger. Dertil kommer selvfølgelig hele situationen vedr. russisk gas, som i dag udgør omkring 25 procent af gasforbruget i EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle