Landmænd sparer halv milliard på tørring i år

Høsten er gået tjept, og tør høst giver en stor besparelse.

Danske landmænd kan glæde sig over en stor besparelse i år. Stort set alt korn er kommet tørt i hus, og dermed spares tørringsomkostninger.

Alt i alt sparer landmændene omkring en halv mia. kr.

Hos de store grovvareselskaber starter tørringstaksten ved 4,20 kr. pr. hkg ved 15,1 procent vandindhold og stiger ved højere vandindhold. Ved 17 procent er taksten steget til 7,90 kr. pr. hkg.

Halv mia. sparet

Ifølge Lene Nygaard, økonomiskonsulent hos Patriotisk Selskab, skal man ikke regne med, at man gør det meget billigere selv med eget tørringsanlæg, selv om udgiften bliver mindre tydelig.

"Hvis vi sætter tørringsomkostningen til 5 kr. pr. hkg bliver den samlede udgift i omegnen af 500 mio. kr. på landsplan, når alt skal tørres. De penge sparer man i år", påpeger hun.

Statistik

Tal fra Danmarks Statistik understreger, at besparelsen er stor. I 2017, hvor høsten var 10 mio. ton og våd, var der i regnskaberne udgifter til tørring og lagerleje på 448 mio. kr. I tørkeåret 2018, hvor høsten var 7 mio. ton og tør, var tallet 173 mio, altså 275 mio. kr. lavere.

"De adskiller ikke lagerleje og tørring, og tallene rummer kun udgifter til grovvaren, ikke egen tørring og opbevaring, men tallet kan ikke alene forklares med mindre høst. Det indikerer at besparelsen er på mange hundrede mio. kr. i de tørre år", siger Lene Nygaard.

Hun understreger også, at egen tørring ikke er meget billigere, men kan give en en bedre forhandlingsposition.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle