Merrild: Vi må forholde os til angst for antibiotika

Tanken om antibiotika-resistens er Martin Merrild dybt bekymret over som menneske, borger, landmand og familiefar.

MRSA bliver kørt meget op i medierne, men selvom proportionerne ikke er på plads, må landbruget forholde sig til antibiotika. Det mener Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, der tog debatten om de resistente MRSA-stafylokokker op på stormødet hos Gefion mandag aften.

Her kunne Martin Merrild vise tal fra Statens Serum Institut, der illustrerede, hvor alvorlig husdyr-MRSA, som det man finder i svinestalde, er i forhold til andre bakterier.

Ét dødsfald i 2015

Tallene viser, at 1.973 danskere i 2015 fik en blodforgiftning som følge af stafylokokker. 33 tilfælde skyldtes MRSA, men kun seks af tilfældene skyldtes husdyr-MRSA. Resten var andre typer MRSA, altså fra mennesker.

Med hensyn til dødsfald viste tallene, at 452 døde af normale stafylokokker, som findes hos hver anden dansker. 33 døde af MRSA, og deraf skyldtes ét dødsfald husdyr-MRSA.

Det er dog ikke det indtryk, man får i medierne, mener Martin Merrild.

»Der er mange eksempler på, at medierne er ensidige og ikke får detaljer med. Heller ikke, selvom det er public service-medier,« sagde han.

Pas på smittespredning

Samtidig advarede han de tilstedeværende landmænd mod at tage for let på det, så de bliver smittede og breder smitten ud, og hele resistensproblematikken bekymrer ham.

»Den er jeg dybt bekymret over som menneske, borger, landmand og familiefar. Tanken om, at man ikke kan blive behandlet for sygdomme med antibiotika, eller at vores besætninger ikke kan, - det kan vi ikke holde ud at tænke på, og det må vi forholde os til,« sagde han.

Ikke en fribillet

Danske landmænd bruger mindre antibiotika end landmænd i de fleste andre lande. Det viser statistikkerne. Men det er ifølge Martin Merrild ikke en fribillet til ikke at blive endnu bedre.

»For vi bruger stadig mere antibiotika end dér, hvor man bruger allermindst,« sagde han.

Han mener, at der er stigende mangel på tillid til politikere og virksomheder, og derfor bliver danskerne hurtigt skræmt over historier, som spreder sig hurtigt via de sociale medier.

»Der er en generel skepsis, modvilje og angst over for antibiotika i svineproduktionen. Den bliver vi nødt til at forholde os til og tage alvorligt,” fastslog han på stormødet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle