Midt i den hektiske valgkamp: Hjælp os med den grønne omstilling

Landbruget er bestemt med, når politikerne i disse dage debatterer landbrug. L&F håber, de hele ender med, at der kommer hjælp til at føre den grønne omstilling ud i livet.

Klima og bæredygtighed kom allerede på bordet onsdag aften til den første partilederdebat. Og også hos Landbrug & Fødevarer står handling på den grønne omstilling øverst på ønskelisten til en kommende regering.

»Overordnet set handler det om, at politikerne også sætter handling bag ordene. Det er vigtigt for os, at alt det, der flyver rundt oppe i luften, bliver konkretiseret og gjort til handling«, siger Anne Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer og fortsætter: »Vores højeste ønske er, at vi får hjælp til at føre den grønne omstilling ud i livet«.

Hjælp til jordudtagning

Det er især to ting, som L&F ønsker sig hjælp til. Det gælder udspillet om mere jordudtagning og flere midler til forskning. Organisationen lancerede i marts et udspil med Dansk Naturfredningsforening (DN), hvor man pegede på, at dyrkningsbar jord kunne tages ud af landbrugsproduktionen til gavn for biodiversitet og optag CO2. »Men det koster penge, og der har vi brug for hjælp til de penge, så vi kan kompensere landmændene og give dem penge til at købe ny jord«, siger direktøren.

I den første tv-debat gav flere af partilederne udtryk for, at de var positivt stemt overfor et landbrug, der ovenikøbet sammen med en sjælden samarbejdspartner, DN, selv har præsenteret en mulig løsning.

»De anerkendte, at det koster penge. Det vil vi presse på med, så det bliver til handling«.

I første omgang har man i udspillet bedt om en mia. kroner til at sikre, at op i mod 100.000 hektar kan omlægges til natur.

Flere penge til forskning

Det andet punkt på ønskelisten er flere forskningsmidler. Ifølge L&F’s klimaudspil, hvor målsætning er klimaneutralitet i 2050, kan organisationen komme halvvejs mod klimaneutralitet med den nuværende viden. »Så skal vi hele vejen kræver det massive investeringer i forskning«, siger Anne Arhnung. Der kræves blandt andet mere forskning i, hvordan man mindsker køernes metanudledning og græsprotein.

 

Ingen afgift på kød

Alternativet har tidligere stillet forslag om en kødafgift, der ville hæve prisen på oksekød med 17 kroner. Folketinget har i første omgang afvist forslaget, og det glæder Anne Arhnung.

»Vi mener ikke, politikerne gennem afgifter skal regulere forbruget og bestemme, hvad vi skal spise. Vi synes hellere, man skal gøre noget ved problemet og gøre kødet mere klimaeffektivt«, siger direktøren og understreger, at de danske landmænd allerede producerer nogle af verdens mest klimaeffektive fødevarer.

Faktaboks

Anne Lawaetz Arhnung

  • 49-årige Anne Arhnung overtog rollen som administrerede direktør i Landbrug & Fødevarer i november 2018.
  • Hun er uddannet jurist og har siddet 22 år i landbrugets organisationer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle