MRSA-krav rammer små besætninger

Nye krav til svineproducenter, som skal bekæmpe MRSA, kan komme til at ramme små svineproducenter hårdt, mener svinefagdyrlæger.

Onsdag var sidste frist for at få lavet en smittebeskyttelsesplan og et forrum i svineproducenternes stalde. Det er det endnu for tidligt at sige, om svineproducenter lever op til de nye krav fra Fødevarestyrelsen, der skal være med til at bekæmpe den omdiskuterede baktierie svine-MRSA. Sådan lyder det fra samtlige svinefagdyrlæger, LandbrugsAvisen har talt med.

»Jeg kan ikke sige, om de følger det, før jeg har været rundt og se det, men jeg tror det. De større besætninger havde det i forvejen, imens de mindre måske trækker det til sidste ende, før de får det lavet,« siger svinefagdyrlæge Michael Janns hos Svinepraksis.dk.

Flere dyrlæger udtrykker dog bekymring for landmænd med mindre svinebesætninger.

»Mange af de mindre svinebesætninger vil ikke være i stand til at håndtere det, for de har ikke faciliteterne til det. Resultatet bliver formentlig, at vi må sige rådgivningsaftalerne op. Dét og diagnostikkravetet på besætningen lukker dem,« siger Jesper Eriksen fra Danvet.

Vi mangler viden

Trods de indskærpede krav til svinebesætningerne, er det dog langt fra sikkert, at det danske landbrug nogensinde bliver fri for MRSA, pointerer flere af svinefagdyrlægerne. De efterlyser mere viden om MRSA’s smitteveje og udbredelse.

»Jeg vil spørge, om man skal og kan reducere MRSA? For det mangler vi simpelthen viden om, for vi ved ikke, om vi kan det. Salmonella har indtil videre kostet os milliarder at bekæmpe, men vi har det stadig. Al resistens skal overvåges og forebygges, men det er altså ikke sikkert, at det kan udryddes. Vi ved sgu ikke engang, hvor det kommer fra,« siger Andreas Birch fra Ø-vet og bakkes op af Bente Johansen fra LVK:

»Der skal laves nogle undersøgelser, så vi kan diskutere ud fra fakta og ikke ud fra, hvad vi tror,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle