Nedbarberer varmeregning med naturgas

Kristian Kappel, Hurup, har udskiftet oliefyret og er nu koblet op på nærliggende gasledning.

Hvad gør man, hvis man vil kappe en god bid af varmeregningen inde hos smågrisene?

Svineproducent Kristian Kappel udskiftede sidste år sit oliefyr til fordel for en opkobling til gasnettet.

»Det startede med, at vi ville sælge biogas til energiselskabet. Og så spurgte vi til, om vi kunne købe naturgas i stedet,« fortæller svineproducenten.

I øjeblikket koster gassen ¿ med udgangspunkt i officielle prislister uden sær-rabatter ¿ omkring det halve af olieprisen.

Således kostede en liter fyringsolie 11. april 6,69 kr. ekls. moms og afgifter uden mængderabat hos Q8, mens en m3 naturgas ifølge gassalg.dk kostede 2,43 kr. pr. kubikmeter. eksl. moms og afgifter og distribution.

Kristian Kappel driver sammen med sin familie fire ejendomme i Thy, og det er på den ejendom, hvor Kristian Kappel bor, at familien har udskiftet olien til gas.

Her var opkoblingen til naturgassen mest oplagt, fordi der inden for de seneste år er blevet nedgravet en gasledning kun 100 meter fra staldene.

Aldrig tom tank

Kristian Kappel har endnu ikke et endeligt regnskab for, hvor meget han samlet set sparer. Men han forventer, at investeringen i omlægningen tjener sig hjem i løbet af to til tre år.

»Der er ingen tvivl om, at vi sparer et væsentligt beløb,« siger han og mener også, at det rent praktisk er lettere med gas i hverdagen.

»Tanken render aldrig tom. Der er gas hele tiden. Et gasfyr kører hele tiden og giver en mere jævn varme,« siger han og fremhæver, at gasfyret samtidig er mere energieffektivt.

Han har endnu ikke opdaget de store ulemper, men ser dog nogle udfordringer i nedkølingen af returvandet.

»Det skal helst ned på 40 grader. Det kan godt være, at der skal laves lidt flere investeringer for at få afkølet vandet godt nok ved at sætte lidt flere varmerøre op i staldene,« siger han.

En anden udfordring er, at gasfyret kører med samme kapacitet året rundt, mens der er stor forskel på varmebehovet i stalden mellem årstiderne.

»Man skal nok sætte flere små gasfyr op for at køre ned på lav ydelse om sommeren. Den, vi har nu, kan ikke gå langt nok ned i ydelsen om sommeren,« siger han.

Ikke for alle

Selvom det umiddelbart kan lyde attraktivt at skifte over til naturgassen, så er der stor forskel på, hvor attraktivt det er.

For en lang række landmænd er det umuligt at koble sig til naturgasnettet, fordi de bor for langt fra. For andre kan afstanden være så stor, at selvom de kan koble sig på, så bliver omkostningen for stor.

Fra naturgasselskabet HMN forlyder det, at udgiften til etablering af en stikledning også er afhængig af, hvor meget naturgas man kommer til at forbruge.

For svineproducenter med lavt forbrug af fyringsolie vil en omlæggelse derfor let drukne i omkostninger.

Hos Kristian Kappel blev der i de to forrige år brugt henholdsvis 45.000 og 50.000 liter fyringsolie.

Han regner med at bruge omkring 30.000 kubikmeter gas om året.

Energieffektiviteten er nemlig også blevet væsentligt forbedret ved, at han har investeret et sekscifret beløb i bedre varmeudnyttelse med nye varmerør i stalden.

Han er godt tilfreds med investeringerne, men umiddelbart mener han ikke, at naturgassen skal bruges på de andre ejendomme, selvom han foretrækker at bruge gas.

På den ene ejendom er biogas energikilden, mens flis sørger for varmen på den tredje ejendom. Den sidste ejendom opvarmes stadigvæk med olie.

»Gasfyr er klart at foretrække. Flisfyr skal man kigge til hver dag. Men på den sidste ejendom er der langt ud til med en gastilslutning. Der skal vi have regnet lidt mere på, hvad vi gør,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle